Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μια σημαντική απόφαση για την περιοχή της τέως Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου. Ανάθεση έρευνας για τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης και δημιουργία πάρκου!


Μια σημαντική απόφαση για το μέλον της περιοχής της τέως βιοηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Αφορά στην θέληση του δήμου να προχωρήσει σε εκτιμήσεις ορκωτών λογιστών για την αξία των οικοπέδων και σε μελέτη Πάρκου για την λειτουργία του χώρου μετά από ενδεχόμενη απαλλοτρίωσή του από το δημόσιο.
 Η ίδια η απόφαση, εκτός από το αποφατικό της μέρος περιέχει και την εισήγηση-σκεπτικό που εξηγεί γιατί αυτή η απόφαση ήταν αναγκαία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από τα Πρακτικά της 44ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ συνεδρίασης στις 15-10-2013 Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 352/2013

ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ»

Στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, σήμερα 15 του μηνός Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:30 συνήλθε σε δημόσια ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση στο Δημοτικό κατάστημα Κερατσινίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την με αριθ. πρωτ. 65112/10-10-2013 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του, η οποία, επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.2 του Ν. 3852/2010.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο σαράντα ένα (41) μελών προσήλθαν και ήταν παρόντα στη συνεδρίαση είκοσι εννιά (29) μέλη και ονομαστικά οι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
1) Βενέτης Αναστάσιος 2) Γαβαλά Νικολέττα 3) Δαβγιώτη Ελένη 4) Δατσέρη Βασιλική 5) Ζούπης Ζαχαρίας 6) Θεοχάρης Διονύσιος 7) Καψοκόλης Πέτρος 8) Κούβαρης Κωνσταντίνος 9)
Κουλούκης Δημήτριος 10) Λάλος Ιωάννης 11) Λούπης Άγγελος 12) Μαθιουδάκη Ειρήνη 13) Μανουσιάδης Χαράλαμπος 14) Μαράκου Μαρία 15) Μαρτάκης Νικόλαος 16) Μαΐλη Μαρία 17) Μιχαλαργιάς Θεόδωρος 18) Μόσχου Ειρήνη 19) Μυργιαλή Χρυσούλα 20) Πατίδης Ηλίας 21) Σενικίδου Μαρία 22) Τσιρίδης Γεώργιος 23) Τσοτσάνη Δριτσάκου Σταματούλα 24) Φλυτζάνης Αλέξανδρος 25) Φωτίου Πολυξένη 26) Χάσκας Γεώργιος 27) Χονδροκούκης Γεώργιος 28) Χρονόπουλος Κωνσταντίνος και 29) Χρυσός Αλέξανδρος.
ΑΠΟΝΤΕΣ:
1) Γεωργακοπούλου Γεωργία 2)Δασκαλάκη Άννα Μαρία 3) Καλαμαράς Γεώργιος 4) Μελά Ψαρρού Αγγελική 5) Μελάς Σταύρος 6) Μελάς Φώτιος 7) Μπαρμπαγιάννη Ευγενία 8) Οικονομάκης Νικόλαος 9) Πάστρα Χαρίκλεια 10) Σαρηγεωργίου Θεόδωρος 11) Τρέχας Αντώνιος και 12) Τσούτσας Ιωάννης.

Στη Συνεδρίαση παρευρέθη ο Δήμαρχος κ. Τζανής Λουκάς, ο οποίος προσκλήθηκε νομίμως.
Για τις ανάγκες της συνεδρίασης παρευρέθηκε ο υπάλληλος του τμήματος Μάνος Χρήστος.
Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσοτσάνη –Δριτσάκου Σταματούλα, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Το 28ο θέμα της ημερήσιας διάταξης εισηγήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Τσιρίδης, ο οποίος με το 62574/2-10-2013 έγγραφο ανέφερε τα εξής:

Την περίοδο 2011-2013 σε επίπεδο πράξης ο Δήμος μας έκανε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις (κατάκτηση ακτής, Θεμιστόκλειο κλπ.) αλλά σε επίπεδο στρατηγικής δεν προχωρήσαμε ούτε ένα βήμα καθώς η ανάπλαση δεν προχώρησε ούτε μέσα από τους σχεδιασμούς της επιτροπής ανάπλασης (αστική ανάπτυξη και πράσινο) ούτε από τους σχεδιασμούς της διοίκησης (φόρμουλα 1).
Μπροστά μας έχουμε τις δράσεις και τους σχεδιασμούς του ΟΛΠ, της κυβέρνησης και ιδιωτών που απέναντί τους πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανατεθεί μια Μελέτη-Έρευνα που να εξετάζει το ενδεχόμενο της Απαλλοτρίωσης με τρόπο επιστημονικό. Για να γίνει αυτό κατανοητό πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση της ιστορίας των μελετών που έχουν γίνει στον χώρο αυτό.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει διαχρονικά διάφορες μελέτες για τον χώρο της τέως βιομηχανικής ζώνης που αφορούσαν στα εξής:

Α.- Μέχρι και τις αρχές του ’90 γίνονταν μελέτες που αφορούσαν στην βιωσιμότητα των Λιπασμάτων, την μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ, την επέκταση του εργοστασίου κλπ., δηλαδή ήταν προσανατολισμένες στη βιομηχανική χρήση της περιοχής.

Β.- Από το 1992 μέχρι και πρόσφατα γίνονταν μελέτες που αφορούσαν στην κτηματική (Real estate) αξιοποίηση της περιοχής, με προβλέψεις για συντελεστές δόμησης που προέβλεπαν δομημένου χώρους που να ικανοποιούσαν τους ιδιοκτήτες γης για να ελευθερωθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης (από 65 έως 90%) για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους. Μέσα από τους δομημένου χώρους προέκυπτε οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής και μέσα από τους χώρους πρασίνου η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η ανάκτηση των ακτών. Τέτοιες ήταν οι μελέτες της ΑΝΔΗΠ, του ΟΡΣΑ, του Δήμου Δραπετσώνας, της Νομαρχίας, της Εθνικής Τράπεζας κλπ.

Γ.- Τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας μελέτες που έβλεπαν την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου για μαρίνες, που θα επέτρεπε άλλες χρήσεις στην περιοχή (λιμενικές χρήσεις στις μελέτες του ΟΛΠ, πίστα Φόρμουλα 1 στην μελέτη γνωστού αρχιτέκτονα κλπ.). Οι προτάσεις αυτές αξιοποιούσαν τα κέρδη από τις μαρίνες για την οικονομική ανασυγκρότηση και την δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής. Οι προτάσεις αυτού του είδους έχουν το μειονέκτημα ότι δεν αφήνουν “ελεύθερες” ακτές αλλά φτιάχνουν νέες προβλήτες μετατοπίζοντας την ακτογραμμή τεχνητά.

Εννοείται ότι όλες οι παραπάνω μελέτες είχαν στοιχεία κοινά, όπως τους χώρους αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, ιστορικής μνήμης κλπ αλλά εκείνο που τις κατηγοριοποιεί όπως παραπάνω είναι η βασική ιδέα που τις διαπερνούσε: Βιομηχανία παλιότερα, Real Estate ως πρόσφατα, Μαρίνες
τελευταία.
Σε όλη αυτή την περίοδο πάντοτε υπήρχε ως πρόταση και η απαλλοτρίωση της γης υπέρ του δημοσίου και η δημιουργία χώρων κοινοχρήστων, μητροπολιτικού πάρκου, ελεύθερων ακτών κλπ. με την άνεση που όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αν ο χώρος ήταν δημόσιος. Η πρόταση αυτή συνήθως απορριπτόταν εκ προοιμίου λόγω του μεγάλου κόστους της γης και της απροθυμίας των ιδιοκτητών να πουλήσουν.
Σήμερα που η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, η τιμή κτήσης μπορεί να είναι πολύ μικρότερη. Αν προστεθεί μάλιστα και η βούληση του δημοσίου (δήμου) να την μετατρέψει σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, τότε η τιμή πέφτει ακόμα περισσότερο καθώς δεν έχει κανένα συντελεστή δόμησης ή μόνο έναν ελάχιστο για κτήρια διατηρητέα και καταστήματα αναψυχής ή χώρους πολιτισμού. Με την τιμή να πέφτει κάτω από το μισό εκείνης του 2010 η αγορά από το δημόσιο δεν είναι πλέον απαγορευτική.
Επί πλέον έχουμε το δεδομένο ότι και η Εθνική Τράπεζα, μετά την πτώχευσή της το 2008 και τις κρατικές ανακεφαλαιοποιήσεις είναι πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου κρατική.
Η προοπτική της απαλλοτρίωσης δεν είναι πλέον απαγορευτική. Είναι όμως μέχρι σήμερα ένα απλό πολιτικό σύνθημα, μια ευχή, μια διεκδίκηση. Χρειάζεται πλέον να μελετηθεί επισταμένα και να γνωρίζουμε κατά πόσον στέκεται η πρόταση και τι κοστίζει ή τι κέρδη αφήνει για την πόλη, τους κατοίκους, τη χώρα. Πρέπει το θέμα να μελετηθεί με τρόπο επιστημονικό. Να εκτιμηθεί αντικειμενικά το κόστος (και όχι μόνο για τα Λιπάσματα πλέον), να εξεταστούν τα πολεοδομικά και νομοθετικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι εναλλακτικές λύσεις, να εκτιμηθεί το κόστος διατήρησης, να καταγραφούν σενάρια ανάπτυξης κέντρων πολιτισμού, αναψυχής κλπ. και τα έσοδα που μπορούν να αποφέρουν, να μελετηθεί το πλεόνασμα καταναλωτή που αφήνουν αυτές οι δράσεις, να μελετηθεί το είδος της χλωρίδας που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το “πράσινο”, να εξεταστεί αν υπάρχει μέρος της παραλίας που μπορεί να δοθεί για μαρίνα, να εξεταστεί η συνάφεια των δράσεων στον χώρο αυτόν με τον Πειραιά γενικώς και την περιβάλλουσα περιοχή της πόλης μας κλπ.

Μας χρειάζεται μια μελέτη που να έχει για άξονά της την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ (ή αγορά) των χώρων και την αξιοποίηση της τέως βιομηχανικής ζώνης με βάση αυτή την ιδέα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο άκουσε την εισήγηση, έλαβε υπόψη το προαναφερθέν έγγραφο και μετά από διαλογική συζήτηση η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε το θέμα της ημερήσιας διάταξης προς ψήφιση κατά τη διάρκεια της οποίας απουσίαζαν οι κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι:
Ζούπης Ζαχαρίας, Καψοκόλης Πέτρος, Κούβαρης Κωνσταντίνος, Λούπης Άγγελος, Μανουσιάδης Χαράλαμπος, Μαράκου Μαρία, Μαΐλη Μαρία, Μιχαλαργιάς Θεόδωρος, Μυργιαλή Χρυσούλα, Πατίδης Ηλίας, Φλυτζάνης Αλέξανδρος, Φωτίου Πολυξένη, Χονδροκούκης Γεώργιος, Χρυσός Αλέξανδρος και Χρονόπουλος Κωνσταντίνος.

Κατόπιν τούτου το Σώμα:

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.- Να αναθέσει σε ορκωτούς εκτιμητές την αποτίμηση της αξίας των οικοπέδων (ξεχωριστά) και του συνόλου της έκτασης που καταλαμβάνει η τέως βιομηχανική
περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Θα πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις κόστους απαλλοτρίωσης για τις ιδιωτικές εκτάσεις:
1.- Της Πρότυπος ΚΤΑΕ (θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας)
2.- Της ΑΓΕΤ Ηρακλής (ιδιοκτησίας Lafarge)
3.- Της πρώην Μόμπιλ-ΒΡ και ΕΛΠΕ (ιδιοκτησίας Μελισσανίδη)

Οι εκτιμήσεις θα γίνουν
Α.- με βάση την υπάρχουσα πολεοδομική κατάσταση της περιοχής, και
Β.- με βάση εγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ και της Πολιτείας περί χαρακτηρισμού της περιοχής ως ζώνης πρασίνου με μηδενικό συντελεστή δόμησης (ή συντελεστή κάτω του 0.1)

2.- Να αναθέσει σε ΑΕΙ (π.χ. Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πειραιά κλπ.) την διενέργεια μιας έρευνας δημιουργίας Πάρκου σχετικά με την τέως βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

Η έρευνα θα προϋποθέτει την απόκτηση όλου ή μέρους τους χώρου από το Δημόσιο (με απαλλοτρίωση ή αγορά)
Στη συνέχεια θα πρέπει:
Να εκτιμηθεί το κόστος διατήρησης της έκτασης ως δημόσιου χώρου και ως πάρκου καθώς και τις επιπτώσεις στον δήμο
Να καταγραφούν σενάρια ανάπτυξης κέντρων πολιτισμού και αναψυχής ή άλλων δράσεων που θα μπορούν να αντισταθμίζουν το κόστος διατήρησης
Να καταγραφούν τα πολεοδομικά και νομοθετικά εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν
Νε εξεταστεί το είδος της χλωρίδας του Πάρκου και να γίνει μια πρόχειρη αρχιτεκτονική προμελέτη για τον χώρο

Για τα παραπάνω θα γίνουν σχετικές προκηρύξεις ενδιαφέροντος και πρόχειροι διαγωνισμοί ή αναθέσεις με τη φροντίδα των υπηρεσιών του δήμου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου.

H απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό (352).

O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ
ΚΟΥΛΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Κερατσίνι 17-10-2013

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΣΟΤΣΑΝΗ – ΔΡΙΤΣΑΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ


Σημειώνω ότι στην απόφαση τονίζεται ότι η εκτίμηση της τιμής των χώρων θα γίνει και κάτω από την σημερινή πολεοδομική τους κατάσταση (εκτός σχεδίου, βιομηχανική περιοχή, με συντελεστή δόμησης 0.6 που τους έχει δώσει ο ΟΡΣΑ κλπ.) αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει χαρακτηριστεί η περιοχή ως πράσινο και προς απαλλοτρίωση. Αυτή η δεύτερη εκτίμηση είναι που έχει σημασία για την περίπτωση της επέμβασης για πάρκο ενώ η πρώτη έχει σημασία για την επέμβαση στην περιοχή με την μορφή της οικιστικής ανάπλασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: