Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ


Λοιπόν, όπως σας έγραψα και πριν μερικές μέρες, βγάζω ένα βιβλίο με τίτλο 

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Πραγματεύεται την περίοδο 2010-2014 και προτείνει λύσεις για τη σημερινή κατάσταση όπου το αδιέξοδο είναι έντονο. Μη ξεχνάμε ότι η αγορά ακινήτων κατέρρευσε και μαζί της κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια ανάπλαση όπως αυτή που προσπαθούσαμε δεκαετίες και όπως αυτή που προτείνει ακόμα και το δικό μου βιβλίο του 2010 (Η δική μας Ανάπλαση). Όλες οι λύσεις ήταν βασισμένες στην άνοδο της αξίας της γης από όπου περιμέναμε να προκύψει το κέρδος των ιδιοκτητών για να πάρουμε σαν πόλη το 70-90% της γης σαν εισφορά και να φτιάξουμε κοινόχρηστους χώρους ή μητροπολιτικό πάρκο. Στην ουσία στηριζόμασταν στην κερδοσκοπία πάνω στη γη, πράγμα που έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ με την κρίση στην αγορά ακινήτων και με την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κρίση που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα με την δική μας εσωτερική κατάρρευση (που ήταν εξ άλλου συνέπειά τους).

Μιλά μέσα στο βιβλίο το Πνεύμα της Ανάπλασης αυτοπροσώπως, που σαν πνεύμα δεν έχει υλική υπόσταση αλλά τρέφεται όταν η υπόθεση προχωράει και όταν Κινήματα πολιτών και Θεσμικοί φορείς συμβαδίζουν, ενώ μαραίνεται όταν αυτοί οι δυο παράγοντες ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους οπότε και η υπόθεση της ανάπλασης πάει πίσω.
Το Πνεύμα κινείται ανάμεσα σε δυο Ιδέες, την Απογοήτευση και την Ελπίδα, αλλά καλοβλέπει και δυο άλλες, τη Λογική και την Αδιαφορία. Κάνει πολύ παρέα με τον συγγραφέα και έχει έντονο ανταγωνισμό με την Φόρμουλα (ή αλλιώς Φορμου-Λίτσα και εν τέλει Λίτσα) με την οποία είναι ερωτευμένοι ο σύζυγός της (Θανάσης, αρχιτέκτονας) και το αίσθημά της (ο δήμαρχος Λουκάς).

Το βιβλίο θα φωτοτυπηθεί σε τόμο 86 σελίδων με χαρτονένιο ιλλουστρασιόν έγχρωμο εξώφυλλο και το κόστος του είναι 5 ευρώ. 
Όποιος θέλει να το προμηθευτεί θα μου το παραγγέλνει με η-μέϊλ  gtsiridis2012@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6972093606.
Επειδή είναι φτηνό, μπορείτε να παίρνετε και δυο μαζί.
Περιμένω τις παραγγελίες σας. (εννοείται ότι όσοι έχετε ήδη παραγγείλει δεν χρειάζεται να το ξανακάνετε)

Σαν δείγμα γραφής και πρότασης παρακάτω βλέπετε την σελίδα 75 του βιβλίου

Τέσσερις πόρτες έχει η παραλία, 
άνοιξα μια και μπήκα

Ο Δήμος καθόταν άπρακτος (αλλά και έκπληκτος από το ίδιο του το έργο) επί εννιά (9) συναπτά χρόνια, από το 2003 που γκρεμίστηκε το εργοστάσιο ως το 2012, και κοιτούσε την παραλία γεμάτος παράπονο που δεν είναι δική του αλλά φυλάσσεται από σεκιουριτάδες και κρύβεται από συρματοπλέγματα. Ώσπου το 2012 όλα αυτά αποδείχθηκαν φυλακές του μυαλού μας. Ο Δήμος, παρακινούμενος από την Επιτροπή Ανάπλασης όπου ελήφθη η σχετική απόφαση, μπήκε με αποφασιστικότητα και άνοιξε ένα δρόμο για την παραλία, τον πιο βολικό ίσως, εκείνον που δεν ενοχλεί τα Λιπάσματα και την Εθνική Τράπεζα και κατέστησε την φύλαξη του χώρου άχρηστη. Ήταν άχρηστη αλλά αυτό δεν φαινόταν όσο το μυαλό σεβόταν ένα άβατο που είχε προ πολλού πέσει αλλά δεν το είχαμε καταλάβει ούτε εμείς οι ίδιοι που το ρίξαμε!

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ




Ο παραπάνω χάρτης δείχνει τις τέσσερις πύλες της πόλης προς τη θάλασσα και τις αντίστοιχες παραλίες στις οποίες θα βρίσκεται ο επισκέπτης.

Α.- Πύλη Φωρών που οδηγεί στο λιμανάκι των Φωρών.
Η πύλη υπάρχει, χρειάζεται αξιοποίηση και στήριξη.

Β.- Πύλη Υδατόπυργου που οδηγεί στο λιμανάκι των Σφαγείων.
Χρειάζεται διάνοιξη. Πρέπει να συζητηθεί η αξιοποίηση των Σφαγείων

Γ.- Πύλη Λιπασμάτων που οδηγεί στην παραλία του Γυαλάδικου.
Χρειάζεται επέμβαση για να πάψει να φυλάσσεται.

Δ.- Πύλη Κράκαρη που οδηγεί στην παραλία Θεμιστόκλειου. Ανοιχτή.

Ας σημειωθεί ότι οι πύλες Κράκαρη και Λιπασμάτων που οδηγούν στο Θεμιστόκλειο και τις παραλίες Θεμιστόκλειου και Γυαλάδικου θέλουν σήμανση. Στον κόμβο του περιφερειακού στην πύλη Ε9 του λιμανιού χρειάζεται χειροκίνητο φανάρι για διάβαση πεζών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: