Διάβασα στο Hot Dog (της 30-1-14) σήμερα σε άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει πίσω την πρόταση νόμου που ετοιμαζόταν να την κάνει νόμο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Απαγόρευση Στοιχηματισμού των Τραπεζών σε χρηματιστηριακά παράγωγα. Βρήκα κι άλλα ρεπορτάζ, ιδιαίτερα διαφωτιστικά όπως του Τομ Φέρλες στο Μπίζνες Σπεκτέϊτορ και του Τζιμ Μπράντστεν στο Μπλούμπεργκ που αναφέρουν πάνω κάτω τα ίδια και προσθέτουν ότι η σχετική απαγόρευση θα ίσχυε για τις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτές που είναι "πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν" (too-big-to-fail institutions) με κυριότερες την Ντόϊτσε Μπανκ, την Μπάρκλεϋ'ς, την ΒΝΡ-Παριμπά κλπ., τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και άλλες.
Τον νόμο αυτόν τον πρότεινε για λογαριασμό της Επιτροπής ο Μισέλ Μπαρνιέ, που είναι αρμόδιος επί του θέματος, απαγορεύει στις Τράπεζες να παίζουν σε παράγωγα τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους γιατί αν μεν κερδίσουν βγάζουν πολύ μεγάλα κέρδη, αν όμως χάσουν τότε υφίστανται τέτοιες ζημιές που πτωχεύουν. Και επειδή ήδη πτώχευσαν το 2008 με την Κρίση και δεν αντέχουν νέα παρόμοια επεισόδια, γι αυτό και προτάθηκε αυτός ο νόμος, αντίστοιχος ενός αμερικανικού που έφτιαξε -κατ' εντολή Ομπάμα- ο Πώλ Βόλκερ, ένας γκουρού μεταξύ των Αμερικάνων οικονομολόγων σοφών. Και όταν λέμε "πτωχεύουν" αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουν ... απλά τα κράτη τις διασώζουν -γιατί είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν- και έτσι τον λογαριασμό τον πληρώνει ο Ευρωπαίος πολίτης και πιο συγκεκριμένα πρώτα ο Έλληνας και μετά οι λοιποί νότιοι και μετά οι λοιποί Ευρωπαίοι.
Ο νόμος κατά του τραπεζικού στοιχηματισμού (propriety trading το λένε) βρήκε την αντίδραση των τραπεζιτών και, απ' ό,τι λένε ο Βαρουφάκης και ο Φέρλες και ο Μπραντστεν, κατάφεραν να πείσουν την Επιτροπή να τον πάρει πίσω, ο Βαρουφάκης λέει επ' αόριστον, στην ΕΕ λένε για μέχρι τις ευρωεκλογές. Θέλουν να ξεχωρίσουν τις επενδυτικές από τις καταθετικές τράπεζες ώστε στις επενδυτικές να επιτρέπεται να αναλαμβάνουν τέτοια ρίσκα μέσα σε κάποια όρια βεβαίως κλπ.. Ο διαχωρισμός και η πλήρης απαγόρευση θα ισχύσουν από το 2018 ή 2020. Βρίσκουν δηλαδή διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση.
Η κόντρα αυτή δείχνει πόσο πολύ υποταγμένες στις τράπεζες είναι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας κλπ.. Δεν μπορούν ούτε καν το συμφέρον των δικών τους λαών να διασφαλίσουν όταν αντιμετωπίζουν την αντίθεση των τραπεζιτών.
Ένα συμπέρασμα γρήγορο: Όσο πιο γρήγορα βάλουμε μπουρλότο στο σάπιο αυτό σύστημα τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να βρεθούμε έξω από αυτόν τον τυφώνα που μας έχει πιάσει και μας αλλάζει τον αδόξαστο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου