Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αναγκαίος όσο ποτέ σήμερα ο διάλογος! Όχι όμως πάνω στις δικαιολογίες αυτών που μας καταστρέφουν αλλά πάνω στα πραγματικά μας προβλήματα

Ο φίλος μου "Χ" μου απαντώντας με e-mail στην χτεσινή μου ανάρτηση μου έγραψε:

"Γιώργο 
κι όλα αυτά να τα λάβουμε υπόψιν πάλι το χρέος δεν δημιουργήθηκε από αυτά.
Έχασες την ψυχραιμία σου και σε αδικεί.
Εκτός αν βλέπεις να πάρει την ρεβάνς του 45 η Αριστερά.
Αυτά όμως ταιριάζουν σε άλλες εποχές.
Με φανατισμούς δεν προκόβουμε."

Εκτιμώ τη σκέψη του φίλου μου και ξέρω πως είναι επιφυλακτικός πολύ απέναντι σε όλη την ανάλυση που κάνω κι εγώ (μεταξύ πολλών άλλων) για τα μνημόνια, τα αίτια της κρίσης και τις προτάσεις για το αύριο καθώς και για τη στάση μου απέναντι στους πολιτικούς τους οποίους εξ άλλου μέχρι πρόσφατα ψήφιζα κι εγώ αφού στο ΠαΣοΚ ανήκα.
Είναι λογικό να ακούγονται μερικά πράγματα από υπερβολικά μέχρι συνωμοσιολογικά. Είναι τέτοια η πραγματικότητα και τόση η αναίδεια κάποιων (μάλλον ηλίθιων και πάντως μετρίων οπωσδήποτε) οικονομολόγων που συζητούν την κρίση με τα μάτια της Μέρκελ και του Σαμαρά, που δικαίως κανείς προβληματίζεται μήπως η "διεθνής" κοινότητα έχει δίκιο και οι "ντόπιες" καταγγελίες είναι κραυγές σαν κι αυτές που πολύ συχνά βγάζει η αριστερά προκειμένου να κυνηγήσει το παντοτινά ανεκπλήρωτο όνειρο της εξουσίας.
Είναι πολύ μεγάλος ο πειρασμός να πεις ότι ο Βαρουφάκης, ο Λίποβατς και κάποιοι άλλοι όμοιοί τους μιλάνε από το γραφείο τους και κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς στον καπιταλισμό ενώ η Μέρκελ, ο Σόϊμπλε, ο Νταϊσελμπάουμ και η Λαγκάρντ ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως ξέρουν.
Χρειάζεται να είσαι λίγο "πειραγμένος" για να βλέπεις εχθρούς εκεί που εμφανίζονται φίλοι και δώρα φέροντες και είναι γνωστό ότι όλοι οι αριστεροί είναι λίγο πειραγμένοι και αρκετοί χαζοδεξιοί πολύ πειραγμένοι, οπαδοί των ΟΥΦΟ του γέροντα Παΐσιου, και επομένως και των θεωριών συνωμοσίας κατά της Ελλάδας! Βάζεις συλλήβδην τους αριστερούς (πλην της λογικής Δημαρ) μαζί με τους φασίστες ή τους "καμένους" εγκεφάλους κι έφτιαξες ένα προφίλ για τον αντιμνημονιακό λόγο που σε απωθεί πριν καν τον ακούσεις.

Παρ' όλα αυτά, εγώ θέλω να μιλάω με επιχειρήματα και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα διάλογο που τώρα παρά ποτέ είναι απόλυτα αναγκαίος. Το ζήτημα μέσα ή έξω από τα μνημόνια και το εν πολλοίς συνακόλουθό του δραχμή ή ευρώ, θέλουν πολλή συζήτηση. Το τι κάνουμε αύριο, με ποιον τρόπο μπορεί η οικονομία να αναταχθεί και να γίνει ανταγωνιστική και παραγωγική, είναι υπερεπείγον ζήτημα που συζητιέται ελάχιστα. Το πως θα υπάρξει η Ελλάδα στον αυριανό κόσμο με τις Κίνα-Ινδία κλπ. να βρίσκουν κυρίαρχη θέση αντί της θέσης του παρία που σήμερα κατέχουν, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Νομίζω πως τέτοια ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πριν να είναι πολύ αργά.

Στα πλαίσια αυτά θέλω από τους φίλους μου που έχουν κάτι να πουν να συνεισφέρουν. Και στα ίδια πλαίσια σας παραθέτω την απάντηση που του έστειλα στο μήνυμά του που έβαλα στην αρχή του κειμένου μου.

Φίλε "Χ", 

σου έχω ξαναπεί, το χρέος ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ούτε το 2001 (κάτω από 100%) όταν μπήκαμε στο ευρώ ούτε το 2004 που έφυγε το ΠαΣοΚ (96%) και μάλιστα με την αύξηση του ΑΕΠ, παρά τα νέα δάνεια το ποσοστό ήταν απολύτως ελεγχόμενο. Ο Καραμανλής έκανε δάνεια απαράδεκτα υψηλά αλλά και πάλι στο 110% ήμασταν. Χρειάστηκαν αλχημείες του Γιωργάκη σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και τους Γερμανούς για να φανεί έλλειμμα 140% και να δικαιολογηθεί η απόφασή τους να ανεβάσουν τα Σπρεντς για να μας βγάλουν “εκτός αγορών”, δηλαδή να δικαιολογήσουν την πολιτική απόφασή τους να σταματήσουν οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες να μας δανείζουν με κεφάλαια κίνησης, γιατί ΑΥΤΕΣ είναι οι περίφημες “ΑΓΟΡΕΣ” για μας.
Οι μαλακίες που γίνονταν στην Ελλάδα (μίζες, αναξιοκρατία, σπατάλη κλπ.), ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ στο σύνολό τους, δεν ήταν οι υπεύθυνες για την κατάσταση που μας έφερε στα μνημόνια, ήταν απλά συμπτώματα μιας υπερβολικής ρευστότητας που υπήρχε στην Παγκόσμια Οικονομία λόγω των δομημένων αμερικανικών ομολόγων που χτίστηκαν πάνω στα τοξικά δάνεια ακινήτων. Η κατάρρευση αυτής της φούσκας το 2008 εξαφάνισε το 75% του παγκόσμιου χρήματος καθώς το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε κράτη και τράπεζες ήταν δολάρια ή ολίγα "υγιή" ομόλογα ενώ τα υπόλοιπα ήταν δομημένα ομόλογα που αξιολογούνταν σαν ΑΑΑ από τις εταιρείες της Γουόλ Στρητ και μέσα σε μερικές μέρες κατέρρευσαν κι έγιναν σκουπίδια. Όλες οι (δυτικές) τράπεζες πτώχευσαν με πρώτη και καλύτερη την Ντόϊτσε Μπανκ. Αντί όμως να διαπιστωθεί η πτώχευσή της και να χάσουν ΟΛΕΣ τις καταθέσεις τους οι Γερμανοί και άλλοι που τις είχαν εκεί και καλύπτονταν από τα σκουπιδοποιημένα ομόλογα, η Μέρκελ με τον Σαρκοζύ (και οι Γαλλικές τράπεζες είχαν το ίδιο πρόβλημα) αποφάσισαν να πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίηση (την κάλυψη των ζημιών από την διαγραφή των σκουπιδιών ομολόγων) ο λαός, ολίγον ο γερμανικός και πολύ περισσότερο ο νοτιοευρωπαϊκός.
Η Ελλάδα είναι όχι μόνο το πρώτο θύμα αλλά και το κακό παράδειγμα για να συνετιστούν όλοι οι άλλοι και να συνεισφέρουν αγόγγυστα. Εκείνο για το οποίο φταίμε οι Έλληνες (και πρώτος από όλους εγώ) είναι γιατί αφήσαμε να διαχειρίζονται την εξουσία άχρηστοι πολιτικοί, μιζαδόροι και ιδιοτελείς οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή αντί να επιδείξουν στοιχειώδες θάρρος (να αυτοκτονήσουν ή να φύγουν) επέλεξαν (ή υποχρεώθηκαν γιατί ήταν εκβιαζόμενοι) να παίξουν το παιχνίδι των Μέρκελ-Σαρκοζύ σε βάρος μας. Γι αυτό είναι προδότες και γι αυτό τους αξίζει κρεμάλα. Όχι για το 1945 αλλά για το 2010-2014
Σε παρακαλώ, δες μια φορά σοβαρά αυτά που λέω, τσεκάρισέ τα αν είναι αλήθεια ή μπούρδες και μετά κρίνε. Είναι κρίμα να μην βλέπεις εσύ (που κατά τη γνώμη μου ΜΠΟΡΕΙΣ) όλο αυτό το παιχνίδι που δεν είναι και τόσο σύνθετο απλά συσκοτίζεται από τις απίστευτες μαλακίες της τηλεόρασης που είναι διαπλεκόμενη και θεραπαίνιδα των προδοτών που μας κυβερνούν.

Με εκτίμηση και φιλία, πάντα, Γ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: