Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Μώραλης-Μιχαλολιάκος στον Πειραιά και Τζανής-Βρεττάκος στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.



Αν νικήσει ο Μώραλης θα στήσει μια ΠΑΡΑΓΚΑ στην Πλατεία Κοραή και θα έρχεται εκεί ο Μαρινάκης με το σκάφος του να φέρνει τους επενδυτές. 
Οι Πειραιώτες θα τρέχουν γύρω από την παράγκα και τη βάρκα για να αρπάζουν τις δουλειές που θα πέφτουν έξω ξεχειλίζοντας!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Με ενσωμάτωση 97% στον Πειραιά είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
ΜΩΡΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
26.834
33,28%
8
ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
25.233
31,30%
8
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
13.782
17,09%
4
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ
5.393
6,68%
2
ΚΟΥΖΗΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
4.581
5,68%
1
ΒΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦ
2.049
2,54%
1
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
1.612
1,99%
1
ΔΙΑΒΟΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
1.131
1,40%
0

Ο Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός έπεισαν το 1/3 περίπου των Πειραιωτών ότι μπορούν να διοικήσουν τον Πειραιά όπως περίπου διοικούν την ΕΠΑΕ ο ένας και τα καράβια του ο άλλος. Φαντάζομαι ότι στο μυαλό τους ισχύει η εικόνα ότι θα στήσει μια παράγκα στην πλατεία Κοραή ο Μώραλης και θα έρχεται με το κότερό του ο Μαρινάκης μεταφέροντας τους επενδυτές.
Ο Μιχαλολιάκος, φανφαρόνος και αλαζών, όπως πάντα, έδειχνε χτες το βράδυ συμπαθής και προασπιστής της δημοκρατίας και το φοβερό ήταν ότι είχε πάνω-κάτω δίκιο δεδομένου ότι τα δημοκρατικά ήθη δεινοπάθησαν στον Πειραιά τις τελευταίες μέρες από την βουλιμία του Μαρινάκη να επιδείξει τη δύναμή του (τα λεφτά του) και την συνήθεια του Μώραλη να εξοντώνει τους αντιπάλους του με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο χωρίς να κρατά καν τα προσχήματα.
Ο Θοδωρής Δρίτσας και η ομάδα του έδωσαν (δώσαμε περηφανεύομαι να λέω) έναν καλό αγώνα, σκληρό, τίμιο και ειλικρινή. Είχε προτάσεις για κάθε ζήτημα, είχε απαντήσεις, είχε ένα καθαρό πρόσωπο και κυρίως εξέπεμπε ήθος και καθαρή Πειραιώτικη στόφα. Ωστόσο όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να ξεπεράσει τους δυο ανταγωνιστές του.
Αποδείχθηκε ανθεκτικό το σύστημα που είχε οικοδομήσει ο σημερινός δήμαρχος επί τέσσερα χρόνια λειτουργώντας χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Ο Μίχας και ο Μαντούβαλος που είχαν ποσοστά 32% και 17% αντίστοιχα στις εκλογές του 2010 (αθροιστικά το 50% των Πειραιωτών) έλειπαν από τον δήμο για εξωδημοτικούς λόγους). Το 31% που πήρε είναι φυσιολογικό.
Αποδείχθηκε παντοδύναμο το σύστημα που εφηύρε ο Μαρινάκης και οι εταιρείες που προώθησαν την υποψηφιότητα Μώραλη. Ήταν ένα σύστημα που περιείχε μεγάλα τζιπ τετρακινητήρια με γυαλιστερά φιμέ τζάμια που έδειχναν τον πλούτο λέγοντας “εδώ είμαστε εμείς”, ένα σύστημα που περιείχε μέρος του πιο φθαρμένου ΠαΣοΚ και ΝΔ, με Αγραπίδη, Μαντούβαλο και αρκετό Φασούλα (έμμεσα) μέσα του, ένα σύστημα που είχε μητροπολίτες και παπάδες, είχε και Ολυμπιακό με ό,τι χειρότερο έχει η ομάδα (τους χούλιγκαν και τους φανατικούς ή μισθοδοτούμενους από την ΠΑΕ).
Τα δυο αυτά συστήματα δεν επέτρεψαν στο “Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η πόλη μας” να ξεπεράσει το 20%, όρος αναγκαίος για να γίνει ανταγωνιστικό απέναντι στους δυο.
Η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα χτες βράδυ ήταν η εξής:
Δώσαμε ένα τίμιο αγώνα για την πόλη μας, παλέψαμε για να αλλάξει ο Πειραιάς. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών του Πειραιά, μας τίμησε, ενέκρινε το πρόγραμμα μας και το μήνυμά μας. Τους ευχαριστούμε θερμά, και τους υποσχόμαστε ότι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε αποτελούν διαρκή οδηγό για μας. Οργανωμένα συμφέροντα αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά στην πόλη ισχυρά. Και μάλιστα με δυο εκδοχές. Το προηγούμενο διάστημα εξηγήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την πόλη και τους κατοίκους της μια επόμενη δημοτική αρχή είτε υπό τον κο Μιχαλολιάκο είτε υπό τον κο Μώραλη. Σε αυτό επιμένουμε. Οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε την ανησυχία μας γιατί σε αυτές τις εκλογές ο Πειραιάς έζησε στιγμές ντροπής για τη δημοκρατία, και τον πολιτισμό μας. Καταγράφτηκαν γεγονότα που θέτουν θέμα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τον Πειραιά, την περιφέρεια, την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός και οι πολίτες του Πειραιά, δικαιούνται ένα άλλο μέλλον. Θα το διεκδικήσουμε μαζί τους.  


ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ και ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Με ενσωμάτωση 96% τα αποτελέσματα στους δήμους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας είναι:
ΤΖΑΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
7.362
18.84%
4
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
7.094
18.13%
4
ΜΕΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ
5.793
14.83%
3
ΠΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
5.512
14.11%
3
ΣΑΛΑΛΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ   
5.296
13.55%
3
ΖΟΥΠΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ   
4.275
10.94%
2
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
3.735
  9.56%
2

Συγχαρητήρια στους δυο πρώτους που συνεχίζουν. Ο Λουκάς Τζανής βγήκε και πάλι πρώτος σε ψήφους όπως είχε κάνει και το 2010 μόνο που τώρα έχει ποσοστό κοντά στο μισό του παλιού 35%. Με δεδομένα όσα είχαν συνβεί ως τώρα, πρόκειται για προσωπικό του θρίαμβο. Ο Χρήστος Βρεττάκος βγήκε δεύτερος με ποσοστό πάνω από το 18% στην πρώτη του παρουσία ως υποψήφιος σημειώνοντας έναν πολύ πιο πραγματικό προσωπικό θρίαμβο αν και στον δικό του συνδυασμό αυτό που κυριαρχεί είναι η συλλογικότητα και όχι οι προσωπικές πολιτικές.
Τα προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο;
Φαβορί ακλόνητο ο Χρήστος Βρεττάκος. Η σύγκριση ενός άφθαρτου, αγωνιστή δασκάλου με καθαρό πρόσωπο και καθαρό συνδυασμό απέναντι στον ήδη επί τέσσερα χρόνια δήμαρχο που συγκέντρωσε πολλά πυρά από όλους εναντίον του στη διάρκεια της θητείας του είναι καταλυτική υπέρ του υποψηφίου του Σύριζα.
Χαμένος από χέρι ο Τζανής; Όχι βέβαια. Θα το παλέψει κι έχει τρόπο να μετατρέψει σε ντέρμπυ έναν αγώνα που φαίνεται καταδικασμένος. Η ανθεκτικότητά του να παραμείνει πρώτος απέναντι σε διεκδικητές που ήταν τρανταχτά ονόματα δείχνει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Ωστόσο η τάση είναι εμφανώς υπέρ του υποψηφίου της αριστεράς που εκφράζει ένα νέο ρεύμα που διατρέχει την ελληνική κοινωνία, που διαφάνηκε αχνά εχτές και που στον β’ γύρο θα είναι ακόμη ισχυρότερο αν όχι σαρωτικό.
Δυο λόγια για τον καθένα από τους άλλους:
Δυνατός απεδείχθη ο Φώτης Μελάς. Αν και κατέβηκε την τελευταία στιγμή και είχε απώλειες ονομάτων κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός και βγήκε τρίτος με αξιόλογο ποσοστό
Το ΚΚΕ έδειξε τη δύναμή του αφού με πολλούς υποψήφιους στην ευρύτερο χώρο από τον οποίο ήλπιζε σε ψήφους πήρε ποσοστό 14%
Ο Χρήστος Σαλαλές δεν πήγε καλά, παρά τα πολλά γνωστά στελέχη από του συνδυασμούς του ΠαΣοΚ στο Κερατσίνι (Σαλαλές, Λάλος) και στη Δραπετσώνα (Χρονόπουλος, Χρυσός).
Ο Ζαχαρίας Ζούπης δεν πήρε δύναμη ανάλογη της πολιτικής ευρύτητας που είχε ο συνδυασμός του κι έμεινε στο 11%.
Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης είναι ουσιαστικά ο δεύτερος θριαμβευτής των εκλογών μετά τον Βρεττάκο με ένα ποσοστό κοντά στο 10%.
Αναμενόμενα τα αποτελέσματα; Θα έλεγα απολύτως!
Θυμίζω την ανάρτησή μου στις 2 Μαΐου 2014, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Είχα γράψει:

Μερικές παραδοχές: 
1) Θεωρώ ότι οι συνδυασμοί είτε ξεκινούν από κάποια "δική" τους βάση (από πρόσφατες εκλογές) είτε παίρνουν από κάποιες δεξαμενές.
2) Όταν έχουν κάποια "βάση" σε μια πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, και χάνουν από αυτήν λόγω φθοράς ή γιατί δεν καταφέρνουν για διάφορους λόγους να την συσπειρώσουν ολόκληρη, θεωρώ ότι περίπου το 50% αυτής της βάσης τους ακολουθεί.
3) Έχουμε επτά συνδυασμούς που σημαίνει ότι η μέση τιμή βρίσκεται στο 14,3 % (είναι το πηλίκο 100% δια επτά). Αυτό σημαίνει ότι ο 4ος στη σειρά θα έχει περίπου 14% και πάνω από αυτόν θα βρίσκονται τρεις συνδυασμοί (εκ των οποίων οι δύο θα συνεχίσουν στον β' γύρο) και άλλοι τρεις θα βρεθούν πιο κάτω.
4) Δεν νομίζω ότι θα καταρρεύσει έστω και ένας από τους επτά πιάνοντας ποσοστά πολύ χαμηλά (του 4-5%). 

Μετά από τις παραπάνω παραδοχές (που μπορεί να αποδειχθούν λάθος βέβαια) υποθέτω ότι οι τρεις που θα βρεθούν κάτω από τον μέσο όρο θα πιάνουν ποσοστά κατά μέσο όρο γύρω στο 10-11%. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις που θα είναι πάνω από τον μέσο όρο θα έχουν δικό τους μέσο όρο το 17-18%. καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο δεύτερος θα έχει ένα ποσοστό γύρω στο 17,5% και ο πρώτος θα βρίσκεται λίγο πιο πάνω. Τουλάχιστον ένας ακόμη θα βρίσκεται κοντά σε αυτά τα ποσοστά.

Όλες οι παραδοχές βγήκαν σωστές και όλες οι προβλέψεις. Πραγματικά 

  • Όσοι “κατείχαν” ένα ποσοστό σαν δική τους βάση πήραν περίπου το μισό, ο Τζανής πήρε 18,8% το μισό περίπου συν κάτι ελάχιστο του 35% του 2010 και ο Βρεττάκος πήρε 18,2 % το μισό περίπου του 2012 του Σύριζα, που ήταν 37%.
  • Ο τέταρτος (πήρε αυτή τη θέση ο Πατίδης) που τον υπολόγιζα να πάρει περίπου 14,0-14,3% και είναι ο "μεσαίος" (στη στατιστική λέγεται “διάμεσος”) πήρε 14,1% 
  • Οι τρεις που βρίσκονται πάνω από τον μεσαίο έλεγα πως θα έχουν μέσο όρο 17,5% και όντως έχουν μέσο όρο 17,1%
  • Οι τρεις κάτω του υπολόγιζα ότι θα έχουν μέσο όρο 10,0-11,0%. και πραγματικά έχουν τελικά μ.ο. 10,7%
  • Κανείς δεν έφτασε σε πολύ χαμηλά ποσοστά κατάρρευσης (4-5%) όπως έλεγα αφού ο τελευταίος ξεπέρασε το 9%
  • Οι δύο που πέρασαν στον β' γύρο έχουν πράγματι λίγο πάνω από 17,5% κι ένας ακόμη βρίσκεται κοντά.


Για τους δυο που περνούν στον β' γύρο έγραφα πριν δεκαεπτά μέρες:

Για τον Τζανή έλεγα ότι έχει το 17,5% αλλά θα έχει δυσκολίες στον β’ γύρο. Έγραφα γι αυτόν:
Μπορεί ο Τζανής; Ξεκινάει από μια "βάση" του 35% που είχε πάρει το 2010 και σαν δήμαρχος είναι παρών, ζωντανός και διεκδικεί δυναμικά. Επομένως μπορεί να πιάσει το 50% της βάσης του που είναι το 17,5%. Οι δυσκολίες του δημάρχου όμως θα είναι μεγάλες στον β’ γύρο αν τελικά περάσει σε αυτόν.

Για τον Βρεττάκο έγραφα:
Μπορεί ο Βρεττάκος; Ξεκινάει από ένα 36% του 2012 του Σύριζα κι από φόρα άλλο τίποτε. Και μόνο το 50% αυτής της βάσης είναι ένα 18% που τον βάζει στον β' γύρο, οπότε το ερώτημα εδώ έχει την πιο εύκολη ίσως απάντηση από όλους. Φυσικά και μπορεί! Στον β’ γύρο θα έχει εύκολη νίκη ή δύσκολη μάχη να δώσει ανάλογα με τον αντίπαλο που θα βρει εκεί.

Βεβαίως είχαν κι οι άλλοι τις πιθανότητές τους και τις περιέγραφα αλλά ήταν εμφανές ότι οι Τζανής και Βρεττάκος είχαν τις πιο πολλές πιθανότητες για τον β’ γύρο. Έγραφα σαν συμπέρασμα:

Μπορούν όλοι λοιπόν;
Ναι, και μη σας φαίνεται παράξενο. Οι εκλογές αυτές έχουν την ιδιαιτερότητα να επιτρέπουν σε όλους να ελπίζουν.
Ίσως ο Βρεττάκος να είναι δικαιολογημένα πιο αισιόδοξος από τους άλλους, ίσως ο Τζανής να έχει περισσότερους λόγους να αισθάνεται ασφαλής (αυτοί οι δυο με το 50% της βάσης τους περνούν τη βάση του 17,5%) ίσως ο Σαλαλές να νιώθει πολύ δυνατός με τα στελέχη που έχει μαζέψει, ίσως ο Ζούπης να νιώθει ισχυρός καθώς έχει κάνει τα πιο σταθερά και ισορροπημένα βήματα από όλους, ίσως ο Μελάς να στηρίζεται στο ότι και στο παρελθόν η πολυδιάσπαση των άλλων τον έκανε δήμαρχο, ίσως ο Πατίδης να γνωρίζει την δύναμή του και να υπολογίζει από τώρα κι όλας τον αντίπαλό του στον β΄γύρο και ίσως ο Κωνσταντινίδης να νιώθει ανάλογη σιγουριά ότι αν μπει στο β' γύρο τότε θα κερδίσει, όμως όλα αυτά τα συναισθήματα, δικαιολογημένα ή μη, είναι υποκειμενικά. 

Με τον Βρεττάκο να έχει μια υπεροχή έναντι των άλλων κυρίως γιατί έχει μια πιο σταθερή βάση εκκίνησης στον α’ γύρο και γιατί θα έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων στον β’ γύρο, όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά.

Δεν διεκδικώ δάφνες με αυτά που γράφω, εξηγώ όμως το γιατί τα αποτελέσματα που ήρθαν ήταν φυσιολογικά και αναμενόμενα. Και επίσης αναμενόμενα θα είναι και τα αποτελέσματα του β’ γύρου.


ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

Όπως ήρθαν τα πράγματα, φαίνεται πως τα δυο δίδυμα σε Πειραιά και Δραπετσώνα-Κερατσίνι είναι Μανιάτες (Μιχαλολιάκος, Βρεττάκος) έναντι Ολυμπιακών (Μώραλης, Τζανής). Και απ' ό,τι φαίνεται οι Μανιάτες υπερτερούν.

Βεβαίως είναι λογοπαίγνιο και το "Μανιάτες" και το "Ολυμπιακοί"
Το Μανιάτες στηρίζεται στο "άκος" του επωνύμου αλλά οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες όσο και όλη η διαδρομή από την καθαρόαιμη (αν όχι και άκρα) δεξιά μέχρι την συνεπή αριστερά. Όσο για το "Ολυμπιακοί" κι αυτό στηρίζεται απλά στο ότι και οι δυο έχουν μόνιμη θέση στο Καραϊσκάκης, όμως κι εδώ οι διαφορές είναι σημαντικές καθώς ο Μώραλης είναι φυτευτός στην αυτοδιοίκηση όπου ο Τζανής έχει θητεία σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: