Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε στα 81 του χρόνια ο ηθοποιός Πίτερ Ο' Τουλ



Πέθανε ο Πήτερ Ο'Τουλ

Δεν είμαι φαν του σινεμά (σινεφίλ όπως λένε) και δεν συνηθίζω να "θαυμάζω" ηθοποιούς (αντιθέτως με τους σκηνοθέτες), ωστόσο έτρεφα σεβασμό σε αυτή τη φάτσα και αυτή τη φωνή γνωρίζοντας πως αυτά που θα άκουγα από το στόμα του, στην οποιαδήποτε ταινία, έστω κι αν γνώριζα πως ήταν λόγια σεναρίου, έστω κι αν ήξερα πως ήταν καθοδηγημένα από σκηνοθέτη, έστω κι αν ήταν γνωστό ότι αποτελούσαν μέρος μια παραγωγής, ωστόσο γνώριζα επίσης θα ήταν λόγια σοφά, γαλήνια, λόγια με κάποια αξία. 
Πως γινόταν αυτό; Πως μετασχηματίζονταν τα σενάρια και οι σκηνοθεσίες εξ αιτίας του; Ή μήπως δεν επέτρεπε η μορφή του να τον βάλουν να πει ο,τιδήποτε άλλο εκτός από λόγια σοφίας;

Δεν ξέρω τι ήταν, ξέρω όμως ότι με συγκίνησε ο θάνατός του ... σαν να μας πήραν και τον Πρίαμο μετά τον Έκτορα ...

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί το πήρα απί το in.gr:

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Ιρλανδός ηθοποιός Πίτερ Ο' Τουλ, διάσημος από την ενσάρκωση του ρόλου του αντισυνταγματάρχη Τόμας Έντουαρντ Λόρενς στην ταινία Λόρενς της Αραβίας. Το θάνατο του ηθοποιού ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο ατζέντης του Στιβ Κένις. Όπως είπε ο Πίτερ Ο' Τουλ πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. «Η οικογένεια ανακοινώνει σήμερα ότι δυστυχώς ο Πίτερ πέθανε χθες, γαλήνια, στο νοσοκομείο. Ήταν άρρωστος για μεγάλο διάστημα. Ήταν μοναδικός, ήταν ένας γίγαντας στον τομέα του» σημείωσε ο Κένις.
Ο Πίτερ Ο' Τουλ γεννήθηκε το 1932 από Ιρλανδό πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα. Μεγάλωσε στη Βρετανία και φοίτησε σε καθολικό σχολείο. Σε νεανική ηλικία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία αλλά καθώς το όνειρό του ήταν να γίνει ηθοποιός, φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης. Καταξιώθηκε αρχικά ως θεατρικός ηθοποιός και ασχολήθηκε ελάχιστα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι το 1962, όταν ο Ντέιβιντ Λιν τον επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του συνταγματάρχη Λόρενς στην ταινία "Ο Λόρενς της Αραβίας". Η ερμηνεία του αυτή τον έφερε υποψήφιο για Όσκαρ. Ακολούθησαν άλλες επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου αλλά δεν κέρδισε ποτέ το πολυπόθητο αγαλματάκι παρά μόνο το 2003, όταν η Αμερικανική Ακαδημία τον τίμησε με ένα βραβείο για το σύνολο της καριέρας του. Αν και αφιέρωνε πολύ χρόνο στο θέατρο, όπου ήταν καταξιωμένος σαιξπηρικός ηθοποιός, μετά τον Λόρενς γύρισε πολλές ακόμη ταινίες, όπως "Το λιοντάρι του χειμώνα", το "Αντίο κύριε Τσιπς", την "Άρχουσα τάξη", τον "Τελευταίο Αυτοκράτορα" και την "Τυχερή μου χρονιά".
Για τις ερμηνείες του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση κέρδισε συνολικά τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο Έμμυ και ένα βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: