Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ "ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ" ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ!

Ίσως έχετε ακούσει για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που έχει επέλθει στο αναψυκτήριο που έφτιαξε ο Δήμος στον Γκρεμό, δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο, εκεί όπου παλιά ήταν του "Γρηγόρη". Έμεινε ένα χρόνο και κάτι ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ και τελικά ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ!
Η Δραπετσώνα έχει εγκαταλειφτεί. Το φωνάζουν αυτό και οι πέτρες! Όμως αυτό που έχει συμβεί στου Γρηγόρη είναι ένα έγκλημα που από όσο μαθαίνω μόνο με την καταστροφή στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου συγκρίνεται. Και εκεί είχε απαλλοτριωθεί ο χώρος υπέρ του δήμου, φτιάχτηκαν εγκαταστάσεις πολυτελείς και όμορφες αλλά το κτήριο δεν δημοπρατήθηκε, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και τελικά ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΕ και ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ όπως και του Γρηγόρη.
Επειδή μπορεί και να μην γνωρίζετε το θέμα, σας παραθέτω το ρεπορτάζ του "Δραπετσίνι" και θα επανέλθω.

Το ρεπορτάζ του "ΔΡΑΠΕΤΣΙΝΙ" για το αναψυκτήριο στον Γκρεμό (του "Γρηγόρη")

...στου Γρηγορη, στη Δραπετσώνα! 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται! Μετά την ΝΑΦΘΑ, το πανέμορφο συγκρότημα κτιρίων που παραδόθηκε στο Δήμο Κερατσινίου και έχει ρημάξει για τα καλά, ένα άλλο πανέμορφο κτίριο, με εξαιρετική θέα στο λιμάνι και στον ανοικτό ορίζοντα δυστυχώς λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Είναι το υποψήφιο αναψυκτήριο του Γρηγόρη στη Δραπετσώνα που βρίσκεται πίσω από το κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας!
 Το κτίριο ανήκει στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας,  χτίστηκε με έξοδα του Δήμου προκειμένου να ενοικιαστεί και να υπάρχει ένα έσοδο για το Δήμο της Δραπετσώνας τότε, πριν γίνει η ένωση με τον Δήμο Κερατσινίου.
Βρίσκεται πάνω από το λιμάνι, ένα σημείο με όμορφη θέα, όπου παλαιοτέρα βρισκόταν το καφενείο του Γρηγόρη. Στο μαγαζί αυτό, λένε οι παλιότεροι, από τον ερχομό των προσφύγων ο Γρηγόρης έκανε το καλύτερο καϊμάκι παγωτό και οι Πειραιώτες και όχι μόνο μαζεύονταν εκεί για να απολαύσουν μαζί με την όμορφη θέα και το αναψυκτικό, το ουζάκι ή το παγωτό τους.
Για πολλά χρόνια ο Δήμος προσπαθούσε να αξιοποιήσει το χώρο χωρίς αποτέλεσμα. Το φθινόπωρο του 2010 όλα ήταν έτοιμα, το κτίριο παραδόθηκε έτοιμο με την παραλιακή μετώπη Δραπετσώνας προς ΟΛΠ, έγιναν και εγκαίνια! Υπήρχε μόνο ένα μικρό διαδικαστικό νομικό θέμα για τη μεταγραφή της κυριότητας του κτιρίου αλλά μπορούσε εύκολα να ξεπεραστεί!
Ο τελευταίος Δήμαρχος Δραπετσώνας Αλ. Χρυσός δεν προκήρυξε διαγωνισμό γιατί ήταν η προεκλογική περίοδος και ήθελε για λόγους δεοντολογίας η νέα Δημοτική Αρχή με την νωπή εντολή να το παραχωρήσει με σχετικό διαγωνισμό σε ιδιώτη.
Το κτίριο παραδόθηκε μαζί με όλη την περιουσία του Δήμου Δραπετσώνας στο νέο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έτοιμο σε όλα, ακόμα και με εγκατάσταση κλιματισμού.

 Με την συνένωση των δυο Δήμων το θέμα ξεχάστηκε, λες και υπάρχει η πολυτέλεια να ξεχνιούνται τέτοια θέματα. 
Δυστυχώς η Δραπετσώνα, όπως και η γειτονική Χαραυγή όπου βρίσκεται η ΝΑΦΘΑ, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Το όμορφο κτίριο κυριολεκτικά καταστράφηκε, άγνωστοι μπήκαν μέσα στο κτίριο, δεν άφησαν τίποτα όρθιο τα έσπασαν όλα, άρπαξαν τον πίνακα της ηλεκτροδότησης από την κουζίνα, κόβοντας τα καλώδια, αφαίρεσαν πρίζες, διακόπτες, μπαταρίες από τα είδη υγιεινής, τα μεταλλικά κουφώματα και πέταξαν τις πόρτες κάτω, ξήλωσαν την ψευδοροφή και πήραν τα σίδερα… Καταστροφή!


Υ.Γ. Απόλυτη απογοήτευση για αυτούς που λένε και λένε, γι΄αυτούς που σχεδιάζουν και σχεδιάζουν,  γι΄ αυτούς που ξοδεύουν χρόνο για να ετοιμάζουν την εικόνα που θα πουλήσουν στην αγορά σφίγγοντας  χέρια εδώ κι εκεί, μην προλαβαίνοντας όμως να ασχοληθούν με τα απλά και εύκολα… Κρίμα!


Ακολουθεί η παρακάτω διαφωτιστική συνέντευξη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος φταίει για όλα αυτά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα, ΦΥΣΙΚΑ, φταίνε πριν από όλα οι Καταστροφείς, οι Βάνδαλοι που τα έκαναν!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος δεν τα προστάτεψε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Δήμος!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα πως μπορούσε ο Δήμος να τα προστατέψει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως προστατεύει τα άλλα αναψυκτήρια, το Απρόοπτο, το ΝτιΜελε κτλ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφού δεν μπορεί να τα λειτουργήσει με τις δικές του δυνάμεις (και πραγματικά δεν μπορεί) να τα έδινε σε κάποιον ιδιώτη να τα αξιοποιήσει (να τα εκμεταλλευτεί) εκείνος. Θα πλήρωνε ενοίκιο στον δήμο, δημοτικά τέλη, τέλη τραπεζοκαθισμάτων κλπ. και θα προστάτευε την περιουσία του δήμου που θα ήταν πλέον και δική του περιουσία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα αν τα δώσει, θα ανήκουν πια στον λαό; Δεν θα ανήκουν στον ιδιώτη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχεις πατήσει κανείς στου Γρηγόρη; Έχει πατήσει κανείς στου Καχραμάνογλου; Όχι βέβαια. Είναι δημοτικά αλλά μη προσβάσιμα. Αντιθέτως όλοι οι χώροι που έχουν αξιοποιηθεί είναι επισκέψιμοι, φιλικοί στον δημότη και εν τέλει χώροι που ο λαός μπορεί να χρησιμοποιεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν δημοπράτησε ο Χρυσός το αναψυκτήριο στον Γκρεμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από μια (πολιτικού τύπου) ευαισθησία του να μην το κάνει προεκλογικά και κατηγορηθεί ότι προκατέλαβε τον επόμενο δήμαρχο (που ήλπιζε βέβαια να είναι ο ίδιος).  Το άφησε για μετά τις εκλογές και αποδείχτηκε ότι κακώς έκανε!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν δημοπράτησε (ή δεν δημοπρατεί) ο Τζανής τον χώρο αυτόν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί κάποιοι προβάλλουν ανύπαρκτα εμπόδια ως πραγματικά
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να το κάνουμε αυτό λίγο πιο σαφές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να το κάνουμε. Ο χώρος αυτός παλιά ανήκε στον ΟΛΠ και ο ΟΛΠ τον παραχώρησε στον δήμο (υπάρχει και δεδικασμένο για τον χώρο της Αναδρομής λίγο πιο εκεί). Όταν ο ΟΛΠ έγινε ΑΕ η περιουσία του πέρασε στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτός όμως ο χώρος ανήκε ήδη στον Δήμο. Κάποιοι λένε πως χρειάζεται έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών για να βγει η άδεια λειτουργίας. όμως την άδεια την βγάζει ο Δήμος και μπορούσε να ξεπεράσει τον σκόπελο με μια βεβαίωση του δήμου πως ο χώρος είναι δικός του και μια επιφύλαξη ότι θα τακτοποιηθεί η όποια (ουσιαστικά ανύπαρκτη) εκκρεμότητα με το Υπουργείο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και γιατί βάζει προσκόμματα στον εαυτό του ο Δήμος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ΒΑΖΕΙ τα προσκόμματα ο ίδιος, απλά μόλις βρίσκει το παραμικρό εμπόδιο τα παρατάει και τρέχει να “συμμορφωθεί” προς όποια υπόδειξη του κάνουν γιατί δεν γνωρίζει το θέμα και δεν έχει δική του άποψη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο Δήμος και να μην έχει άποψη για την περιοχή του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι δυνατόν όταν πρόκειται για τη Δραπετσώνα!

Να σημειώσουμε ότι η παραλία της Δραπετσώνας είναι το πιο όμορφο μέρος του δήμου, το πιο άμεσα αξιοποιήσιμο αλλά δυστυχώς περιθωριακό. Ελπίζω αυτή η διοίκηση να δώσει κάποτε τη σημασία που της αξίζει στη Δραπετσώνα. Η αξιοποίηση του Γρηγόρη, σαν άμεσο αντιστάθμισμα στην καταστροφή, είναι μια πρόκληση. Θα την δεχτεί η διοίκηση; Θα δούμε….