Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η σημερινή εθνικιστική και νεοφιλελεύθερη eυρωδεξιά θα διαλύσει την Ευρώπη που -έτσι κι αλλιώς- ποτέ δεν είχε συμπαθήσει ιδιαίτερα! Τουλάχιστον οι σοσιαλδημοκράτες κάνουν κάποιες καλές δηλώσεις που δείχνουν ότι ίσως στο μέλλον δώσουν αυτοί μια πιο σωστή λύση και σώσουν το ευρωοικοδόμημα!

Δεν έχουν όλοι οι Γερμανοί (οι Ευρωπαίοι γενικώς) την ίδια γνώμη για τα αίτια της κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δηλώσεις των Σοσιαλιστών που δεν δείχνουν να έχουν την ίδια γνώμη με την εθνικιστική ευρωδεξιά που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και την οδηγεί στη διάλυση.

Από τις παρακάτω δηλώσεις φαίνεται η διαφορετική στάση των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών απεναντι στην κρίση σε σχέση με την κυριαρχούσα σήμερα στην Ευρώπη ευρωδεξιά των Μέρκελ-Σαρκοζί
Α.-
«Να τους πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών αν δεν καταφέρουν να σώσουν της Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουντ Σμιτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
Ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα είναι καταστροφική μια προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας, καθώς δεν θα αποτελούσε «συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξη της χώρας». Ωστόσο, υπογραμμίζει πως μια τέτοια χρεωκοπία θα επέφερε οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.
Ο Σμιτ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να σώσουν τη χώρα μας, υποστηρίζοντας, όμως, πως σε περίπτωση χρεωκοπίας η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη των «27» θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο. «Το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Για το λόγο αυτό οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα.» Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
Β.-
Η Γερμανία κινδυνεύει με απομόνωση από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, εάν επιχειρήσει να επιβάλει τις ιδέες της, προειδοποίησε ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουντ Σμιτ, τονίζοντας πως το Βερολίνο πρέπει να στηρίξει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τους φίλους και γείτονές μας και κυρίως την Ελλάδα» ανέφερε, μεταξύ άλλων
ΠΗΓΗ: Ζούγκλα
Γ.-
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».
«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος του SPD.
«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας» υποστήριξε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
NEWSBOMB
Δ.-
Θεωρούμενος ως επικρατέστερος στην κούρσα για την προεδρία, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τη Γαλλική Προεδρία κ. Ολάντ επανέλαβε την Τετάρτη τη βούλησή του, εάν εκλεγεί, να επαναδιαπραγματευθεί τη συνθήκη για τους προϋπολογισμούς, εάν αυτή δεν συμπεριλάβει «την διάσταση της ανάπτυξης, την στήριξη της δραστηριότητας και της εργασίας και έναν αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών»
Ε.-
Σαν βόμβα έπεσε ο λόγος του σοσιαλιστή υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στο Μπουρζέ. «Ο εχθρός μου, ο αληθινός εχθρός μου, δεν έχει όνομα, δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει κόμμα. Ποτέ δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Ποτέ λοιπόν δεν θα εκλεγεί και παρ’ όλα αυτά κυβερνά. Αυτός ο εχθρός είναι ο κόσμος του χρηματοπιστωτικού συστήματος» διακήρυξε
ΣΤ.-
Την ανησυχία του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε δημόσια ο Μπαράκ Ομπάμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη συνάντηση του Eurogroup στην Πολωνία. Παρότι έχει επανειλημμένα προσκληθεί στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκάιτνερ ανταποκρίνεται, κίνηση που είναι ενδεικτική του προβληματισμού της Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην ευρωζώνη.
 «Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης με το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τους τρόπους συμβολής τους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης» αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.