Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Η υπόθεση με τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια που καλεί η διοίκηση του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, έχει κι άλλο ζουμί, πέρα από αυτά που έγραψα πριν λίγο. Να εξηγήσω:

Καλείται ένα δημοτικό συμβούλιο έκτακτο, ας πούμε, σήμερα το πρωί για σήμερα το απόγευμα. Φυσικά δεν έχει απαρτία (21 από τους 42 πρέπει να παρευρεθούν) και συγκαλείται νέο για αύριο το μεσημέρι που κι αυτό δεν έχει απαρτία (δεν έχουν πάει φυσικά οι 21 τουλάχιστον, και ... που να προλάβουν να το μάθουν;) και τότε συγκαλείται νέο έκτακτο για το απόγευμα-βραδάκι που φυσικά δεν έχει απαρτία αλλά στο οποίο παρευρίσκονται 14 μέλη της διοίκησης. και παραβιάζοντας τους ΝΟΜΟΥΣ, τη ΛΟΓΙΚΗ και κυρίως κάθε ΧΡΗΣΤΟ ΗΘΟΣ οι 14 λένε:
Έχουμε τρίτο στη σειρά άκαρπο (ως προς την απαρτία) συμβούλιο επομένως η απαρτία σχηματίζεται και με το 1/3 μόνο των μελών δηλαδή 14 συμβούλους άρα έχουμε απαρτία και παίρνουμε τις αποφάσεις ερήμην όλων των άλλων.

Θα μου πείτε και οι άλλοι γιατί δεν πήγαν; Μα το ήξεραν; Όταν συγκαλείς εκτάκτως το μεσημέρι για το βράδυ, πως θα το μάθει ο σύμβουλος να έρθει. Ο νόμος θέλει 3 ολόκληρες μέρες να μεσολαβούν από την πρόσκληση μέχρι την σύγκληση, δηλαδή σήμερα καλείς και σε πέντε μέρες γίνεται το συμβούλιο. Αυτό υπάρχει σαν υποχρέωση για να μαθαίνουν ΟΛΟΙ ότι γίνεται συνεδρίαση συμβουλίου (και με γραπτή πρόσκληση στο σπίτι του καθενός) και για να προλαβαίνουν να ενημερώνονται όλοι για τα θέματα που θα συζητηθούν ώστε να ξέρουν για ποιο πράγμα θα μιλήσουν στη συνεδρίαση.
Με το κόλπο του "έκτακτου" καταστρατηγείται η δυνατότητα να γνωρίζεις τα θέματα αλλά κυρίως η δυνατότητα να γνωρίζεις ότι γίνεται συμβούλιο. Και μετά απανωτά δεύτερο έκτακτο και απανωτά τρίτο, ε, αυτό συνιστά κανονική ΑΠΟΚΡΥΨΗ της συνεδρίασης.
Βέβαια ο νόμος λέει (έμμεσα) ότι το έκτακτο δεν έχει καν συγκληθεί αν δεν γίνει αποδεκτό από 21 συμβούλους ότι εγκρίνουν το κατεπείγον της πρόκλησης αλλά η διοίκηση καταστρατηγεί τον νόμο (σύγουρα το πνεύμα του και πιθανότατα και το γράμμα του) και θεωρεί τα έκτακτα ως συγκληθέντα νομίμως συμβούλια οπότε στο 3ο στη σειρά ζητά απαρτία από 14 συμβούλους και όχι 21. Κι έτσι δημιουργεί δική της απαρτία και παίρνει αποφάσεις.

Αυτή η διαδικασία κατά τη γνώμη μου είναι παράνομη, το πιο σημαντικό όμως δεν είναι το "παράνομη" αλλά το γεγονός ότι είναι ΑΝΗΘΙΚΗ!
Σαν Ανήθικη θα έπρεπε να είχε ήδη απορριφθεί από την διοίκηση.

Ευθύνες ωστόσο μεγάλες έχει η Περιφέρεια (αποκεντρωμένη διοίκηση λέγεται το καλλικρατικό όργανο του κράτους που ελέγχει τη νομιμότητα αυτών των αποφάσεων), Πρόκειται για ένα κυβερνητικό όργανο το οποίο στηρίζει τον δήμο (με αντάλλαγμα άραγε την υπόγεια στήριξη του δήμου προς τις κυβερνητκές αποφάσεις; ελπίζω πως όχι...) ακόμα και όταν φέρεται "παράνομα" και κυρίως ανήθικα με το να εγκρίνει και να επικροτεί αποφάσεις εμφανώς παράτυπες αντί να τις καταδικάζει και να τις ακυρώνει αμέσως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: