Μια καλή μου φίλη, προχτές σε μια γιορτή, εκεί που καθόμασταν στο τραπέζι και πυροβολούσαμε τους πάντες και τα πάντα με τις λέξεις και τις χειρονομίες μας, είπε:
"Μα, μήπως έγινε και καμιά από τις μεταρρυθμίσεις όλον αυτόν τον καιρό;"
... κι ήταν αυτή η κουβέντα η ευκαιρία για να θυμηθούμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και που, αν είχαν γίνει, δεν θα χρειάζονταν τώρα μνημόνια:
-Ταξί: Μεγάλη μεταρρύθμιση του Ραγκούση που θα προωθούσε την ανταγωνιστικότητα των μεταφορών από τον ηλεκτρικό στο σπίτι αλλά η αντίδραση της παλιάς κοινωνίας δεν την άφησε να ολοκληρωθεί όπως θα έπρεπε.
-Καλλικράτης: Μεγάλη μεταρρύθμιση που έμεινε ανολοκλήρωτη και οδήγησε σε υπερχρεωμένους δήμους και τοπική αυτοδιοίκηση που βουλιάζει. Το μόνο καλό της είναι ότι μπορεί πιο εύκολα να βρει υπαλλήλους για απόλυση (ή διαθεσιμότητα). Αν άφηναν τον Ραγκούση στη θέση του να ολοκληρώσει το έργο του τώρα όλη η Ελλάδα θα ήταν ένας δήμος και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα
-Συμβολαιογράφοι: Δεν ελευθερώθηκε το επάγγελμα με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες σπιτιών που γίνονται καθημερινά να μας κοστίζουν λίγο πιο ακριβά,π.χ. 300 αντί 200 ευρώ το σπίτι κάθε φορά που το πουλάμε και το αγοράζουμε, πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά τώρα τελευταία!
Οι μόνες μεταρρυθμίσεις που έγιναν είχαν να κάνουν με εισπράξεις ή με στάση πληρωμών του δημοσίου. Μεταρρυθμίστηκε, δηλαδή διαλύθηκε, το σύστημα υγείας. Μεταρρυθμίστηκαν τα σχολεία με συγχωνεύσεις και μείωση προσωπικού. Μεταρρυθμίστηκαν οι εφορίες με κατάργηση των υπηρεσιών που προσέφεραν στον πολίτη και διατήρηση μόνο των υπηρεσιών προστίμων και εισπράξεων. Μεταρρυθμίστηκε κάθε κρατική υπηρεσία που εξυπηρετούσε τον πολίτη δια της καταργήσεως ή του εξευτελισμού της με μόνο στόχο τη μείωση των δαπανών.
Αντίθετα δεν μεταρρυθμίστηκε ο αγροτικός τομέας (π.χ. στον θεσσαλικό κάμπο παραγωγή προϊόντων αντί για απλή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών), δεν μεταρρυθμίστηκε ο τομέας ενέργεια (απλά πουλιέται η ΔΕΗ), δεν έγινε καμιά στροφή σε πράσινη, αιολική, ηλιακή ενέργεια κλπ., δεν είδαμε καμιά αλλαγή στην ναυτιλιακή πολιτική (π.χ. μια νέα σημαία, πολιτική μαρίνων κλπ.), δεν είδαμε καμιά μεταρρύθμιση από αυτές που χρειάζεται η οικονομία της χώρας. Αυτές όχι μόνο δεν έγιναν αλλά ούτε καν συζητήθηκαν σαν να μην υπάρχουν στην ατζέντα.
Συμπέρασμα: Η μόνη μεταρρύθμιση στην οποία είναι δυνατόν να συναινούν και να στοχεύουν οι "δανειστές" (λέγε με Σόϊμπλε) είναι η μεταρρύθμιση της τσέπης μας που ήδη μεταρρυθμίστηκε κατά μείον 40% περίπου και οδεύει στο διπλασιασμό αυτού του ποσοστού για να εφαρμοστεί η συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονης συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει βυθίσει την νότια Ευρώπη με προεξάρχουσα την Ελλάδα στο χάος.
1 σχόλιο:
ΕΕ: Μετάθεση αποφάσεων για το Ιούνιο του 2013
Δημοσίευση σχολίου