Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μια παράξενη υπόθεση: Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας πήρε απόφαση να δώσει 1,7 εκ. ευρώ σε δικηγορικό γραφείο για να υποστηρίξει υπόθεση που ο δήμος την είχε κερδίσει με τη δική του νομική υπηρεσία. Δεν θα εφαρμοστεί βέβαια αυτή η απόφαση αλλά η διοίκηση οφείλει εξηγήσεις.


Ρεπορτάζ Φωτιά του Θωμά Σίδερη στο Fimotro που το πήρα από το Ενικός.gr
Αφορά στον Δήμο Κερατσινίου και σε απόφαση της οικονομικής επιτροπής που αναθέτει σε δικηγορικό γραφείο με αμοιβή 1,7 εκ. ευρώ υπόθεση που ο δήμος έχει ήδη κερδίσει με τις νομικές του υπηρεσίες!!! 
Ας δούμε πρώτα το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε:


ΠΑΡΤΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Tου Θωμά Σίδερη
Την ώρα που η τρόικα βάζει όλο και πιο βαθιά το μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου, ακόμα και μέσα στο 2013, κάποιους δήμους όμως  φαίνεται ότι δεν τους...
αγγίζει αυτή η πραγματικότητα και συνεχίζουν να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΔΑΠ οφείλει να του καταβάλει το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, έσπευσε να αναθέσει την υπόθεση –και ενώ είχε ήδη εκδικαστεί πρωτόδικα- σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία, με αμοιβή το εξωφρενικό ποσό του ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του fimotro, ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας διά της στελεχωμένης νομικής υπηρεσίας του είχε προσφύγει κατά της ΕΥΔΑΠ απαιτώντας την καταβολή αντισταθμιστικών τελών κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Στην περιοχή του Ακροκέραμου, η ΕΥΔΑΠ διατηρεί μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, όπου σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας, θεωρείται μετά το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στην περιοχή.

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η νομική υπηρεσία του δήμου κατάφερε να πείσει με τα επιχειρήματά της το Διοικητικό Εφετείο. Στη φάση εκείνη της πρωτόδικης νομικής διαδικασίας, συνέβαλε σημαντικά η άποψη ενός επιφανούς καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος έχει και μεγάλη εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ειδικότερα σε ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ταυτόχρονα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει την ΕΥΔΑΠ να καταβάλει σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ στο δήμο, ο δήμαρχος της πόλης Λουκάς Τζανής απορρίπτει τη συνδρομή του καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών (η αμοιβή του οποίου δε θα ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ για όλα τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου της Επικρατείας) και προτείνει να ανατεθεί η ήδη εκδικασμένη υπόθεση σε νομική εταιρεία, η οποία θα εισπράξει ως αμοιβή το 9% του συνολικού ποσού, ήτοι 1.700.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ! Σε πρώτη φάση, η εταιρεία θα εισπράξει το 40% της αμοιβής της, αφού ο δήμος ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ θα εισπράξει το 40% του επιδικασμένου ως αποζημίωση ποσού. Η ανάθεση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με φωτογραφικό τρόπο από την αρμόδια οικονομική επιτροπή του δήμου, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί τις προσεχείς ημέρες προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Η συγκεκριμένη όμως ανάθεση είναι εντελώς παράνομη, αφού σύμφωνα με το άρθρο 103, παράγραφος 2ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, «ο δήμος μπορεί να αναθέτει την παροχή γνωμοδοτήσεων μόνο εφόσον δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι με μηνιαία αντιμισθία». Στον συγκεκριμένο όμως δήμο απασχολούνται σε μόνιμη βάση τρεις δικηγόροι.

Τη στιγμή που ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας χαρίζει σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ σε μια δικηγορική εταιρεία για την ανύπαρκτη νομική συνδρομή της, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από 15 μήνες. Πολλοί από τους εργαζόμενους αυτούς είναι άτομα με αναπηρίες. Ήδη μία υπάλληλος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και λίγους μήνες μετά πέθανε, μόνη και αβοήθητη.

Τα ερωτήματα όμως για τη δράση της συγκεκριμένης νομικής εταιρείας δε σταματούν εδώ και ασφαλώς πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τον υπουργό Δικαιοσύνης. Υπήρχε περίπτωση η συγκεκριμένη νομική εταιρεία ή κάποιος τρίτος να είχε πρόσβαση στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, προτού αυτή κοινοποιηθεί στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας; Ποια είναι η σχέση στελέχους της εταιρείας με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και πώς αξιοποιείται στην πράξη η σχέση αυτή;   

Το fimotro έχει στη διάθεσή του στοιχεία – «φωτιά» για την υπόθεση και σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της.  


Φυσικά, μια τέτοια ανάθεση είναι έξω από κάθε νόμο και ήθος και δεν πρόκειται να περάσει από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα σήμερα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στο περιθώριο έκανα κάποιες κουβέντες και έμαθα ότι ο Δήμαρχος ήδη ειδοποίησε το δικηγορικό γραφείο ότι η απόφαση ακυρώνεται και δεν θα εφαρμοστεί, συνεπώς δεν θα υπάρξει συνέχεια. Ακόμη έμαθα ότι ο Δήμαρχος είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή γιατί δεν ήξερε την ευνοϊκή για τον δήμο απόφαση του δικαστηρίου (η οποία βέβαια βγήκε τον Σεπτέμβριο). Όπως και να έχει το πράγμα η διοίκηση οφείλει εξηγήσεις γι αυτό που έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: