Όπως όλα δείχνουν το 2013 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την Ελλάδα με το πρώτο εξάμηνο να είναι σχεδόν καταστροφικό για τα νοικοκυριά αλλά και για την εθνική οικονομία Τα νοικοκυριά θα υποφέρουν από τις μειώσεις μισθών, την ανεργία και την φορολογία χωρίς αυτό να έχει θετική αντανάκλαση στην οικονομία καθώς η ύφεση θα σπρώξει όλα τα κρίσιμα μεγέθη προς τα κάτω (εισπράξεις, ΑΕΠ κλπ.) με αποτέλεσμα ούτε οι δείκτες να μην μεταβληθούν θετικά. Δεν θα ισχύσει το γνωστό κόλπο του καπιταλισμού όπου σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι πένονται αλλά οι αριθμοί ευημερούν. Εδώ είμαστε σε τέτοιο χάλι που ο κίνδυνος είναι στο τέλος του εξαμήνου, ή το αργότερο στο τέλος του χρόνου αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, να έχουμε φτάσει στο ίδιο σημείο όπου θα μας έστελνε η αρχική ξαφνική χρεοκοπία του 2010. Κι αυτό θα συμβεί δυστυχώς αμετάκλητα, είτε συνεχίσει να υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση είτε αντικατασταθεί από μια άλλη που, όμως, δεν θα έχει προλάβει να διορθώσει ακόμα τίποτα.
Τόσος κόπος, και στο τέλος τζίφος! Με όλα τα αγαθά μας όμως πλέον υποθηκευμένα. Να εξηγηθώ:
Η χρεοκοπία που δεν ομολογήθηκε (το 2010) έσωσε την ευρωζώνη και μας κράτησε στο ευρώ για 2-3 χρόνια ακόμα. Στο τέλος όμως (γύρω στο 2014) θα έχουμε φτάσει στο ίδιο σημείο φτώχειας, στην ίδια καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας (επαγγελματοβιοτέχνες, επιχειρήσεις κλπ) και στο ίδιο αδιέξοδο που θα φτάναμε το 2010 μόνο που τώρα:
- Κανείς δεν θα έχει υποχρέωση να μας σώσει για να μην πνιγεί κι αυτός. Όλοι έδεσαν τον γάιδαρό τους! Η έξοδος της Ελλάδας το 2010 σήμαινε κατάργηση εν μία νυκτί της ευρωζώνης, ενώ τώρα το χρέος βρίσκεται όλο σχεδόν στην ΕΚΤ και μια ενδεχόμενη έξοδός μας θα τους στοιχίσει λίγο παραπάνω αλλά δεν θα ιδρώσει και πολύ το αυτί τους. Χάσαμε στο διάστημα αυτό κάθε διαπραγματευτικό μας ατού.
- Η μετάβαση στην καινούρια κατάσταση θα είναι πιο αργή και βασανιστική γιατί έχουν ήδη καταστραφεί επιχειρήσεις, έχουν ήδη χαθεί δουλειές και έχουν ήδη διαλύσει τα ταμεία και του κράτους και των ασφαλισμένων και των τραπεζών με τα PSI και την εσωτερική υποτίμηση όπως ονομάστηκε η βίαιη και σχεδιασμένη πτώση του ΑΕΠ της χώρας μας.
- Η εθνική περιουσία της Ελλάδας είναι πλέον υποθηκευμένη στους δανειστές που έχουν τώρα το αγγλικό δίκαιο να τους επιτρέπει ακόμα και ανοιχτές επεμβάσεις στη στεριά (πολύ δύσκολο) αλλά και στη θάλασσα (πανεύκολο και πιο αποδοτικό γι αυτούς)
- Η ηθική κατάπτωση από τις κυβερνήσεις που υπέγραφαν συμβόλαια υποταγής πριν πάνε στις εκλογές και ψήφιζαν νόμους καταστρεπτικούς για την ελληνική οικογένεια και τον Έλληνα πολίτη και η δημιουργία φοβικών συνδρόμων και τρόμου (σοκ και δέος) στους πολίτες προκειμένου να περνούν τα μέτρα και να ψηφίζονται υπάκουες κυβερνήσεις, είναι το μεγάλο αρνητικό κληροδότημα αυτής της περιόδου.
Δυστυχώς το 2013 δεν προβλέπεται καθόλου καλό. Μαζί με τα κάλαντα που θα ακουστούν διστακτικά ακόμα και φέτος, θα ήταν ωραίο να διατυπώνει κανείς έστω και μια ευχή. Φέτος κι αυτό ακόμα είναι δύσκολο. Καλό κουράγιο συνέλληνες, αυτό μόνο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου