Αντιγράφω από σημερινό ΕΘΝΟΣ.GR το ρεπορτάζ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης που μπορούν να αλλάξουν την οικονομική πορεία της Ελλάδας προς το καλύτερο.
Η ανακοίνωση στην οποία στηρίζεται το ρεπορτάζ είναι από έκθεση του Mark Wall που έγινε για την επίσημη Γερμανική Τράπεζα Deutsche Bank. Το θέμα δηλαδή είναι σοβαρό. Και μια και είναι ένα καλό νέο μέσα στη μαυρίλα, το αναδημοσιεύω αυτούσιο,
Αέριο 427 δισ. νότια της Κρήτης
Για πρώτη φορά και με τον πλέον επίσημο τρόπο ανοίγει στη διεθνή αγορά το θέμα της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.
Το κάνει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία με έκθεσή της εκτιμά πως τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται στα 427 δισ. ευρώ.
Ο συντάκτης της έκθεσης Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού που εργάζεται στα γραφεία της τράπεζας στοΛονδίνο, αναφέρει πως αν επιβεβαιωθούν και στην πράξη οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες, τότε το όφελος που θα έχει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 214 δισ. ευρώ ήτοι στο 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Κι ενώ στις περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης είναι σε εξέλιξη οι σεισμολογικές έρευνες της νορβηγικής PGS, η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό θα αρχίσει να εισρέει κοντά στη χρονική περίοδο, το 2020, για την οποία έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους μας στο 120% του ΑΕΠ. Για να αρχίσει η παραγωγή υδρογονανθράκων χρειάζονται 8 με 10 χρόνια από τότε που θα βεβαιωθούν.
Εσοδα Δημοσίου
Τα 214 δισ. ευρώ, που είναι τα έσοδα του Δημοσίου, η έκθεση τα υπολογίζει με το σενάριο πως το 25% (από τα 427 δισ. ευρώ) προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης του φυσικού αερίου, άλλο ένα ποσοστό 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και το υπόλοιπο 50% είναι τα έσοδα του δημόσιου τομέα.
Τα 214 δισ. ευρώ, που είναι τα έσοδα του Δημοσίου, η έκθεση τα υπολογίζει με το σενάριο πως το 25% (από τα 427 δισ. ευρώ) προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης του φυσικού αερίου, άλλο ένα ποσοστό 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και το υπόλοιπο 50% είναι τα έσοδα του δημόσιου τομέα.
Η έκθεση της Deutsche Bank εξετάζει τον βαθμό του ρίσκου που θα έχουν οι ξένοι επενδυτές στα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Ετσι, αναφερόμενη στο πολιτικό κλίμα, σημειώνει, ότι αν επαληθευτούν αυτά τα μεγέθη η Ελλάδα θα αναδειχθεί η 15η παγκοσμίως χώρα παραγωγός φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις. Λέει ότι με δεδομένο το ότι οι ξένες εταιρείες του κλάδου των υδρογονανθράκων δραστηριοποιούνται σε καθεστώτα με αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, το επιχειρηματικό ρίσκο στη χώρα μας κρίνεται περιορισμένο.
Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει ότι για την ώρα δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι βελτιώνεται, παρά μόνο όταν έλθει η στιγμή της παραγωγής αυτών των κοιτασμάτων.Οι εταιρείες, κατά την έκθεση, θα έχουν βελτιωμένα περιθώρια κέρδους με δεδομένη την αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και των πτωτικών πιέσεων και σε άλλα κόστη της ελληνικής οικονομίας.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Κοιτάσματα σε Ιόνιο και Αιγαίο
Κοιτάσματα σε Ιόνιο και Αιγαίο
Το ενδεχόμενο ύπαρξης κι άλλων κοιτασμάτων πέραν αυτών νότια της Κρήτης επισημαίνει η γερμανική τράπεζα. Μάλιστα διευκρινίζει ότι οι υπολογισμοί της αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη υποθαλάσσια περιοχή. Η Deutsche Bank κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες μιλούν και για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αερίου. Η έκθεση επικαλείται αναφορές για κοιτάσματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Περιγράφει ακόμη και πρακτικές από τη διεθνή οικονομία, συνιστώντας ουσιαστικά πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ειδικό εθνικό ταμείο, το οποίο θα παρακρατούσε το 30% των εσόδων από το φυσικό αέριο, για να επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου