Διαβάζω ποσοστά των κομμάτων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, διαβάζω αναλύσεις για τα μέτρα που ελήφθησαν, που έπρεπε να έχουν ληφθεί ή να μην έχουν ληφθεί και για εκείνα που θα ληφθούν, διαβάζω και πίνακες ελλειμμάτων, δανείων κλπ. αλλά και καμπύλες χρέους και εξυπνάδες που λέγονται, χαζές ή πονηρές απαντήσεις, ένα δημόσιο διάλογο που μοιάζει να κινείται στο μοτίβο "των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε", δηλαδή τα σπίτια μας καίγονται κι εσείς τραγουδάτε σαν τα σαλιγκάρια του Αισώπου που τσουρουφλίζονταν στη φωτιά αλλά αυτά σφύριζαν αδιάφορα, και σχεδόν φοβάμαι.
Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί έπεσα σε ένα σημερινό άρθρο της CITIGROUP που λέει τα παρακάτω (το παραθέτω ολόκληρο όπως το βρήκα)
Επισημαίνοντας πως ο στόχος για το έλλειμμα το πιο πιθανό είναι ότι θα χαθεί παρά τις εξοικονομήσεις από το PSI, η Citigroup εκτιμά ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης διάσωσης παραμένει αβέβαιη και περιγράφει ως εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον της Ελλάδας.
Ακόμα και αν εξασφαλίσουν ρευστότητα
στη χώρα οι πιστωτές, η Ελλάδα, σύμφωνα με οικονομική ανάλυση που έδωσε στη
δημοσιότητα η Citigroup, οι προβλέψεις για την οικονομία είναι δυσοίωνες.
Βάσει εκτίμησης που κάνει, το
ποσοστό ανεργίας θα εκτοξευτεί στο 36% το 2014 και 40,3% το 2015, με μία μικρή
μείωση το 2017, οπότε και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 39,3%.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να το αντέξει μια κοινωνία και προφανώς για τον
λόγο αυτό η Citigroup εκτιμά, δίνοντας πιθανότητες 60%, ότι η Ελλάδα θα
αποφασίσει -ή θα αναγκαστεί "ευγενικά"- να εγκαταλείψει το ευρώ μέσα
στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το ακαθάριστο εγχώριο
προϊόν της Ελλάδας, η Citigroup εκτιμά ότι αυτό θα βαίνει μειούμενο 7,2% για το
2012, 7,4% το 2013, 11,8% το 2014 και 3,7% το 2015.
Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την
οικονομική ανάλυση, θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το 2016, αυξανόμενη
κατά 1,6%.
Νομίζει κανείς πως όλα αυτά είναι υπερβολικά;
Δεν βλέπετε τι συμβαίνει γύρω μας; Μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη είτε γιατί πτωχεύουν (με το άρθρο 99 να είναι το πιο επίκαιρο νούμερο της αγοράς) είτε γιατί φεύγουν. Ο Σαμαράς μιλά για ανάπτυξη όταν δημιουργεί ένα τοπίο που σπρώχνει την Ελλάδα στην υποανάπτυξη δια της τρομακτικής ύφεσης που προκαλούν οι πολιτικές του. Ακόμα και η αντιπολίτευση περιμένει ... δεν ετοιμάζει τον κόσμο για την αλλαγή και την επανάσταση που είναι αναγκαία και θεωρεί ότι με την κατάργηση των μνημονίων θα διορθωθεί η κατάσταση αυτόματα. Όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μετά την μεγάλη προδοσία του 2010 η κερκόπορτα άνοιξε και οι βάρβαροι έχουν ήδη εισέλθει στην πόλη. Το μέλλον μας είναι μαύρο και πρέπει από σήμερα κι όλας, (από χτες αν ήταν δυνατόν) να ξεκινήσει το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα. Ναυτιλία, τουρισμός, γεωργία, υπηρεσίες, ό,τι έχουμε ακόμα όρθιο πρέπει να μπει στην υπηρεσία της νέας Ελλάδας. Και ΑΟΖ, πετρέλαια, διεθνείς σχέσεις, ό,τι καινούριο υπάρχει στη φαρέτρα μας πρέπει κι αυτό να συνυπολογιστεί.
Αν πρέπει να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ ας πάψουμε να είμαστε κολλημένοι σε ένα σκοινί που μας κατεβάζει σιγά-σιγά στον πάτο του πηγαδιού και ας προσπαθήσουμε να ανασηκωθούμε μόνοι μας με τις ελλείψεις των εισαγόμενων αγαθών και την δημιουργία των δικών μας υποκατάστατων, στηριγμένων από μια πραγματικά "εθνική" οικονομία, από μια αναγκαία νομισματική και τελωνειακή προστασία.
Αν πρέπει να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ ας πάψουμε να είμαστε κολλημένοι σε ένα σκοινί που μας κατεβάζει σιγά-σιγά στον πάτο του πηγαδιού και ας προσπαθήσουμε να ανασηκωθούμε μόνοι μας με τις ελλείψεις των εισαγόμενων αγαθών και την δημιουργία των δικών μας υποκατάστατων, στηριγμένων από μια πραγματικά "εθνική" οικονομία, από μια αναγκαία νομισματική και τελωνειακή προστασία.
Προχώρησα πολύ;
Όχι, βέβαια! Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και χωρίς παρωπίδες ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ. Και πρέπει να μιλήσουμε ενωτικά, σαν έθνος, για το μόνο που μπορεί να μας ενώσει, το μέλλον μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου