Μιλώντας σήμερα για την ημερομηνία της 25ης Μαρτίου, αν έγινε δηλαδή εκείνη την ημέρα η έναρξη της επανάστασης του '21, είπα κάποια επιχειρήματα υπέρ και κατά, όχι όμως τα συνηθισμένα. Θα τα επαναλάβω εδώ:
Συνήθως λένε ότι η 25η Μαρτίου δεν ήταν η ημέρα της εξέγερσης και ότι επιλέχτηκε γιατί εκείνη την ημέρα είναι και η χριστιανική γιορτή του ευαγγελισμού. Η αλήθεια είναι ότι η 25η Μαρτίου ήταν η μέρα που είχαν ορίσει η Φιλική Εταιρεία και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να αρχίσει η εξέγερση στην Μοριά. Ο Δικαίος (Αθανάσιος Διάκος) αυτή την μέρα προσδιόρισε και γι αυτήν είχε πληροφορήσει προκρίτους και καπεταναίους στην Πελοπόννησο και τη Ρούμελη. Επίσης λένε ότι οι πρώτες κινήσεις των Ελλήνων έγινα από τις 20 Μαρτίου, δηλαδή 5 μέρες πιο πριν. Η αλήθεια είναι ότι μπήκαν στην Καλαμάτα Έλληνες στις 20 Μαρτίου αλλά εξέγερση εκεί έγινε στις 22, όπως και στη Μάνη. Μια μέρα πτιν, στις 21 έγινε εξέγερση στα Καλάβρυτα, ενώ ακολούθησαν στις 23 στην Πάτρα, στις 24 στα Σάλωνα και το Γαλαξίδι, στις 25 στην Αττική, στις 27 στη Λιβαδειά κλπ. Όμως όλα αυτά είναι η 25η Μαρτίου συν πλην κάτι μέρες. Δεν είναι ουσιαστικές οι διαφορές. Εκεί που η διαφορά είναι μεγάλη και που έχουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΘΩ0ΜΑΝΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είναι η εξέγερση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, μια ιστορία σχεδόν ξεχασμένη από τους Έλληνες, που όμως αποτέλεσε την πραγματική έναρξη της επανάστασης του ’21.
Στις 16 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πήρε την οριστική απόφαση, στις 21 Φεβρουαρίου πέρασε τον Προύθο ποταμό, στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κατέλαβε το Ιάσιο και απηύθυνε από εκεί την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. Προηγουμένως στο Γαλάτσι στις 20 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη μάχη Ελλήνων με Τούρκους κι έπεσαν οι πρώτοι νεκροί.
Η ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου που έφτιαξε εκεί στο Ιάσιο είναι μια τρομερά ηρωική περιπέτεια που έβαλε τα θεμέλια της επανάστασης και της γέννησης του νεοελληνικού έθνους.
Το παρακάτω βίντεο αφιερώνεται σε αυτή την περιπέτεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου