Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Άλλο Αθήνα, άλλο Κέρκυρα, Πάρος, Κρήτη και τα άλλα τα νησιά ... Εδώ θα φτιάχνουμε δραχμές κι εκεί θα τις αλλάζουμε με δολλάρια!


Η επάνοδος στην Αθήνα και το άνοιγμα των e-mail μου, έδειξε ότι την ίδια εντύπωση με εμένα μοιράζονται κι άλλοι, όλοι όσοι μου έστειλαν απάντηση (5 τον αριθμό), ότι δηλαδή εκεί έξω στα νησιά, όπου δουλεύει ο τουρισμός, η κρίση δεν γίνεται αντιληπτή με τόσο δραματικό τρόπο. Με όποιον κι αν συζήτησα στην Κέρκυρα μου το επιβεβαίωσε αλλά επίσης δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι κάτω από τη βιτρίνα βράζει η κρίση που μπορεί να ξεσπάσει αργότερα με διάφορες μορφές.

Να δούμε τι θα γίνει αυτόν τον Σεπτέμβρη με τα σχολεία να δέχονται την μεγάλη πίεση και τους δήμους την επόμενη φουρνιά (αυτοί δέχτηκαν και την προηγούμενη). Και καλά οι υπάλληλοι που απολύονται, αυτοί -όπως μας πληροφορεί κάθε μέρα η τηλεόραση- είναι είτε τεμπέληδες, είτε κοπανατζήδες, είτε επίορκοι, είτε αραχτοί στα σπίτια τους και παίρνουν μόνο το μισθό, είτε περιττοί οπότε καλά να πάθουν. Το θέμα όμως είναι ότι καταστρέφονται δομές που αργότερα, όταν θα αποκτήσουμε κάποτε μια κυβέρνηση ελληνικών συμφερόντων, θα πρέπει να επανορθωθούν και τότε το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους καταστροφής. Το Τεχνικό λύκειο που κατάργησε ο Αρσένης, μετά κόπων και βασάνων επανήλθε στο περίπου δια μέσου των επαγγελματικών λυκείων τα οποία δέχονται τώρα το νέο χτύπημα. Πως θα επανέλθει η τεχνική παιδεία και με ποιο κόστος δεν έχει προσμετρηθεί από κανέναν. Μόνο οι απολυμένοι μετράνε αυτή τη στιγμή γιατί αποτελούν ζεστό χρήμα που φεύγει από τις τσέπες τους και πάει στο ταμείο του κράτους, δηλαδή στις τσέπες των ξένων "δανειστών" κρατών και τραπεζών. Και οι δομές των δήμων που καταργήθηκαν (πρόνοια, σταθμοί κλπ) και πρόκειται να καταργηθούν (διά μέσου της κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων κλπ.) πως θα επανέλθουν και με τι κόστος;

Η όποια κυβέρνηση ελληνικών συμφερόντων σχηματιστεί μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων της κυβέρνησης των δανειστών (το είπε χτες καθαρά σε δημόσια ομιλία του ο Βενιζέλος ότι αυτή η κυβέρνηση απλά εκτελεί εντολές άλλων), θα έχει ένα βουνό να διανύσει για να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια τάξη. Θα πρέπει να ισομοιράσει τη φτώχεια στην οποία μας καταδίκασε αυτή η κυβέρνηση των γερμανικών προδιαγραφών που έχουμε.

Η Ελλάδα του τουρισμού ακόμα αντέχει. Είμαστε η πιο όμορφη χώρα με μεγάλη ιστορία (παρελθόν) και με πολλά ενδιαφέροντα για leisures (ελεύθερο χρόνο), είμαστε και σχετικά φτηνοί (αν και χτες στη Βάρκιζα πλήρωσα 5 ευρώ τον γαλλικό) οπότε αντέχουμε στον βασικό τομέα εισαγωγής συναλλάγματος. Αν περάσουμε στη δραχμή, θα έχουμε τουλάχιστον ευρά και δολάρια για να αγοράζουμε τον καφέ μας και τις εισαγόμενες πατάτες μας. Κάτι είναι κι αυτό.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: