Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Αυτός ο δρόμος του ... άλλου δρόμου!


Βρήκα χτες ένα άρθρο μου που το έγραψα μεν μέσα στον Αύγουστο (αφού κάνω αναφορά στην επιστολή της Χρύσας Μυργιαλή που δημοσίευσε το Δραπετσίνι στις 27-7-14) αλλά δεν το ανάρτησα.
[Ίσως να φταίει και το συνειδητό φρενάρισμα στα γραψίματά μου τους τελευταίους μήνες καθώς πλησιάζουμε στη λήξη].
Το άρθρο μιλάει για τη νέα δημοτική αρχή και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Έγραφα λοιπόν τότε:
ΑΡΘΡΟ:
Νέα η δημοτική αρχή, παλιά τα προβλήματα
Στη Δραπετσώνα (και το Κερατσίνι) από την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια νέα δημοτική αρχή. Υποθέτουμε ότι θα αλλάξουν όλα, και εκείνα που ο νόμος ορίζει (θέσεις ευθύνης, συλλογικά και μονοπρόσωπα όργανα κλπ.) αλλά και εκείνα που λέγονται πολιτικά και που χαρακτηρίζουν τη μια δημαρχία από την άλλη. Η δημαρχία Βρεττάκου διαφέρει πολύ από την δημαρχία Τζανή, τουλάχιστον στην αφετηρία. Ωστόσο αυτό δεν λύνει αυτομάτως κανένα πρόβλημα.
Μια θολούρα του συλλογικού σκέπτεσθαι αρχίζει να αντικαθιστά την καταχνιά του ατομικού αποφασίζειν. Όσο κι αν φάνηκε στην πράξη η ανεπάρκεια του μοντέλου του δημάρχου αυτοκράτορα που όλα τα κρίνει εξ ιδίων και προς ίδιον, ωστόσο τίποτε δεν εξασφαλίζει πως το αντίθετό τους θα είναι επαρκές. Η εξύψωση της συλλογικότητας σε θεότητα κρύβει πολλά καλά αλλά και πολλά άσχημα. Μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορες και λεπτές με τρόπο συλλογικό; Όταν θα χρειαστεί η μονοπρόσωπη ανάληψη πρωτοβουλίας θα παραμεριστεί η συλλογικότητα ή θα σκεπαστεί με φερετζέ; Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να κινείται κανείς μαζί με τους άλλους, σαν τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου, πρέπει όμως να γνωρίζει πως να προσδιορίζει και τα όρια αυτής της επιλογής. Αν δεν το πράξει εκείνος, σύντομα θα το κάνει μόνη της η ζωή προξενώντας εκπλήξεις και δυσαρέσκειες.
Ωστόσο το θέμα μου δεν είναι τόσο ο τρόπος αντιμετώπισης των θεμάτων της από τη νέα δημοτική αρχή αλλά αυτή η ίδια η αντιμετώπιση, με όποιον τρόπο κι αν γίνει.
Τι θα γίνει με τα οικονομικά του δήμου τώρα που θα αρχίσουν νέες παρακρατήσεις για αποπληρωμή των δανεικών για τα ληξιπρόθεσμα; Με ελαττωμένα τα έσοδα από τους κεντρικούς πόρους και με μειωμένες τις εισπράξεις από τα δημοτικά τέλη, με ταυτόχρονη αύξηση των εξόδων από την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων και την έναρξη αποπληρωμής των δανείων, ο δήμος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν δεν βρει καινούριες πηγές εσόδων. Θα το κάνει; Την θέληση την έχει και την τόλμη να τα βάλει με τους ισχυρούς επίσης. Έχει όμως και τη γνώση; έχει και την ικανότητα; Μακάρι να αποδείξει πως τα έχει όλα!
Τι θα γίνει με το χωροταξικό ζήτημα ιδίως στην περιοχή της ανάπλασης; Ο συντελεστής 0.6 μπορεί να αλλάξει από την παρούσα διοίκηση με άλλον τρόπο εκτός της επιτυχίας της προσφυγής που έχει ήδη κάνει ο δήμος; Μπορεί να κινήσει σαν επισπεύδων τις διαδικασίες του Ν.2504 σαν συνέχεια του 1337 για ανάπλαση με βάση την προκαταρκτική του μελέτη; Τι θα κάνει με όλα τα άλλα ζητήματα που θέτει η νομική και δημοτική σύμβουλος του δήμου κ. Χρύσα Μυργιαλή σε επιστολή της προς την επιτροπή Πρωτοβουλίας (δημοσιεύτηκε στο Δραπετσίνι);
Τι θα γίνει με το περιβάλλον που πλήττεται από την λειτουργία πρωτίστως της ΕΥΔΑΠ και προσφάτως από τα πετρελαιοειδή; Μπορεί να ξεσηκώσει ο δήμος περιβαλλοντικό κίνημα όπως έκαναν οι προκάτοχοί του δήμοι Κερατσινίου (για τη χαβούζα και τη ΔΕΗ) και Δραπετσώνας (για το Τσιμεντάδικο και τα Λιπάσματα);
Τι θα γίνει με τις κοινωνικές υποδομές του δήμου που έχουν ελλείψεις σε προσωπικό, χρηματοδότηση και οργάνωση; Πως θα τις λειτουργήσει όταν έχει απορρίψει λύσεις τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ (και καλά έκανε) και βλέπει με καχυποψία τα ΕΣΠΑ; Πως θα βρει νέους μόνιμους εργαζόμενους αφού απορρίπτει (και σωστά ως αρχή) τις ελαστικές σχέσεις εργασίας; Πότε θα λειτουργήσει το Κολυμβητήριο, πότε θα δουλέψουν οι σχολές του δήμου και με ποια εργασιακά καθεστώτα; Δεν είναι μικρά αυτά τα προβλήματα για τη νέα δημοτική αρχή.
Υπάρχουν και άλλα βεβαίως … τι θα γίνει με το ΚΕΚ, πως θα αναπτυχθούν ή θα θεραπευτούν οι παλιές αμαρτίες με τα αναψυκτήρια και τις άλλες αρμοδιότητες του δήμου;
Αυτά τα ολίγα θα απασχολήσουν τη δημοτική αρχή τόσο έντονα που δεν ξέρω αν θα της αφήσουν χρόνο και χώρο για να ασχοληθεί με τις δικές της προτεραιότητες. Ελπίζω η ορμή της νεότητας να υπερνικήσει την απειρία και η νέα δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
[ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ]

Στο μεταξύ από τότε, αν και Αύγουστος, κύλησε κάποιο νερό στο αυλάκι. Η Πρωτοβουλία για τη Δική μας Ανάπλαση συγκροτήθηκε, η αντιπολίτευση άρχισε να το χωνεύει πως θα ζήσει πέντε χρόνια με τον δάσκαλο δήμαρχο και η νέα Δημοτική Αρχή άφησε να διαρρεύσουν κάποια πράγματα για τις προθέσεις της. Ακόμα και από την Αντιπολίτευση ακούστηκαν κάποιες απόψεις και καταγράφτηκαν κάποιες σιωπές. Να καταγράψουμε λοιπόν μερικά πρώτα συμπεράσματα:
Α.- Η νέα Διοίκηση πιστεύει πως θα τα καταφέρει στο καυτό θέμα των Οικονομικών του Δήμου. Έστω και με κάποιες δυσκολίες και οικονομίες, ο Δήμος δεν θα βουλιάξει παρά τις νέες υποχρεώσεις που έχει φορτωθεί από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του και τις ρυθμίσεις των δανείων του.
Β.- Η νέα Διοίκηση βλέπει πως το πρόβλημα με την Ανάπλαση έχει περάσει σε φάση πολύ προβληματική για το μέλλον της περιοχής και δείχνει αποφασισμένη να παλέψει ώστε να διατηρήσει τουλάχιστον τα “κεκτημένα”. Θα ονομάζει τους ιδιοκτήτες “φερόμενους ως ιδιοκτήτες” θεωρώντας πως αυτό θα της δώσει κάποιο πλεονέκτημα. Θα στηρίξει τις προσφυγές του δήμου και θα κάνει επιπρόσθετη δική της προσφυγή στο Σ.τ.Ε. ενώ θα κάνει και τους αναγκαίους ελέγχους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Όλα αυτά με γνώση των αλλαγών που έχουν γίνει (χαρακτηρισμός ως ζώνης ενεργού ανάπτυξης, νέος χωροταξικός νόμος κλπ.) που δυσκολεύουν την θέση του δήμου σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης η νέα Διοίκηση έδειξε πως θέλει να ακουμπήσει σε ένα λαϊκό κίνημα.
Γ.- Η νέα Διοίκηση θα ορκιστεί στις 31 Αυγούστου στον χώρο της Ανάπλασης, στο Θεμιστόκλειο, δείχνοντας έτσι ότι το θέμα αυτό είναι στις προτεραιότητές της.
Δ.- Ξεκαθάρισε από νωρίς το σχήμα διοίκησης ανακοινώνοντας επιτροπές, προέδρους, αντιδημάρχους κλπ. για ολόκληρη την τετραετία.

Η Αντιπολίτευση θα είναι σκληρή, όπως φάνηκε από τα λίγα λόγια που ακούστηκαν και τις εύγλωττες σιωπές. Ήδη κάποιες πρώτες διαρροές (ανεπίσημες βεβαίως) άρχισαν να λένε ότι “ο Βρεττάκος τα βρήκε με τον Μαρινάκη”, ότι “ο Βρεττάκος δεν θέλει ευρωπαϊκά χρήματα” κλπ. που σημαίνει ότι ο πόλεμος των χτυπημάτων κάτω από τη μέση θα είναι συνεχής. Δεν θα είναι όλη η αντιπολίτευση έτσι αλλά ούτε και θα υπερασπίζεται κανείς τον Βρεττάκο από τα χτυπήματα που θα δίνουν οι άλλοι. Επομένως …

Σημασία για την προσεχή πενταετία έχουν τα εξής:
1.- Να κρατηθεί πραγματικά ο Δήμος οικονομικά και να μην βουλιάξει, πράγμα καθόλου εύκολο. Πρέπει να βρεθούν νέοι πόροι και αυτό δεν είναι απλό. Μόνη της η υπηρεσία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο και θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να κινηθεί στα βαθιά νερά χωρίς ακόμη να γνωρίζει πως θα το κάνει. Ελπίζω να  μάθει γρήγορα.
2.- Να είναι αποτελεσματική στο θέμα της Ανάπλασης. Ο Δήμος δέχεται πολυμέτωπη επίθεση που κατευθύνεται από την κυβέρνηση. Η αλλαγή κυβέρνησης θα είναι μία λύση εφ’ όσον βέβαια προλάβει να ψηφίσει τους αναγκαίους νόμους (κατάργηση του νέου χωροταξικού και του ρυθμιστικού σχεδίου καθώς και των ρυθμίσεων για τους αιγιαλούς, επαναφορά σε ισχύ του ΠΔ 84/84, αλλαγή του Συντελεστή δόμησης κλπ.). Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση η μάχη που θα δοθεί θα είναι σκληρή και θα πρέπει να στηριχτεί σε κινητοποιήσεις και ακτιβισμούς.  
3.- Η νέα δημοτική αρχή θέλει να στηριχτεί σε ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, το θέμα όμως είναι πως το αντιλαμβάνεται αυτό το κίνημα. Αν μιλάει μόνο για φορείς ελεγχόμενους και για τις απολύτως δικές της δυνάμεις, σίγουρα η δυναμική του θα ξεφτίσει κάποια στιγμή. Θα πρέπει να μην φοβηθεί να στηριχτεί και σε άλλες δυνάμεις, έξω από την στενά παραταξιακή της επιρροή. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί σεβασμός και στις απόψεις και θέσεις των άλλων.
4.- Η παραδίδουσα δημοτική αρχή, πέρα από την προσφυγή στο Σ.τ.Ε. έχει πάρει και κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την Ανάπλαση (κοστολόγηση, μελέτη πάρκου) και έχει δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα (διάνοιξη παραλίας, μνημείο Θεμιστοκλή). Όλα αυτά πρέπει να τα συνεχίσει η νέα δημοτική αρχή χωρίς αμφιθυμίες και δισταγμούς. Όχι μόνο για να δείξει έμπρακτα ότι σέβεται και τους άλλους αλλά και για να μην χαθεί άδικα χρόνος.


Στον επίλογο του άρθρου θέλω να σημειώσω το εξής:
Η νέα Δημοτική Αρχή λέγεται “Άλλος Δρόμος” γιατί ετεροπροσδιορίστηκε σε σχέση με τους υπάρχοντες νυν και αεί δημάρχους και είπε πως θέλει να ανοίξει έναν άλλο δρόμο.
Τώρα όμως πήρε τον δήμο και θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο επομένως δεν είναι πλέον “άλλος δρόμος” η δημοτική αρχή του Χρήστου Βρεττάκου αλλά “αυτός ο δρόμος”

Δεν υπάρχουν σχόλια: